Makaron z gotowym pesto jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację. Jednak każdy, kto próbował kiedykolwiek bazyliowego pesto ze sklepu, wie doskonale, że jego smak często pozostawia wiele do życzenia. Zależy to przede wszystkim od marki oraz ceny, jednak nie ma na smak też reguły mówiącej, że droższe pesto będzie lepsze. Zagadnienie to cechuje się znaczną losowością. Całe szczęście są różne proste sposoby na wzbogacenie i ulepszenie smaku sklepowego pesto, dzięki czemu w efekcie danie będzie miało wyśmienity smak.
Co będzie nam potrzebne?
Do przygotowania makaronu z pesto, które chcemy podrasować, będziemy potrzebowali przede wszystkim makaronu oraz pesto. Słoiki z tym wyrobem znajdziemy w większości marketów. Najlepszym makaronem w tym przypadku będzie penne. By danie było zdrowsze, możemy wybrać makaron penne pełnoziarnisty. Poza głównymi, oczywistymi składnikami, potrzebujemy także dwa ząbki czosnku oraz śmietankowy serek topiony. Poza tym przydatna będzie też oliwa z oliwek, a także sól i pieprz. Dla urozmaicenia smaku dania można skusić się również na suszone pomidory.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności wstawiamy makaron. Kroimy suszone pomidory w cienkie paski bądź kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Następnie obieramy czosnek i siekamy go na drobną kostkę. Można też użyć praski. Czosnek dorzucamy na patelnię i smażymy całość krótką chwilę. Pozbywamy się wieczka ze słoiczka z pesto i wrzucamy je na patelnię, by całość porządnie się zagrzała. Do gorącego pesto dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Gdy się rozpuści, pesto jest gotowe i można je zmieszać z odcedzonym wcześniej makaronem. Smacznego.
Najnowsze komentarze