Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli nieco bardziej znany wariant tradycyjnej grzybowej. Podajemy ją z makaronem lub małymi kluseczkami. Zupa grzybowa ma charakterystyczny smak ale również jest aromatyczna i pełna dobrych wartości odżywczych. Jeżeli jednak przyrządzamy grzybową dosyć często, klasyczny przepis może nam się znudzić. Warto go zatem nieco odświeżyć i uatrakcyjnić. Możemy w tym celu wykorzystać popularne serki topione. Kojarzą się nam one przede wszystkim ze śniadaniem i jedzeniem na kanapce, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Wówczas serki topione są sporym ułatwieniem w przygotowaniu posiłku. Nie każdy wie jednak, że można z nich również przyrządzić smaczną zupę. Zupa pieczarkowa z serkami topionymi będzie nie tylko aromatyczna i wyrazista ale także kremowa. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zjeść takiej zupy, koniecznie musisz jej spróbować! Efekt smakowy na pewno Cię zaskoczy. To zupa bardzo prosta w przygotowaniu ale jest naprawdę bardzo dobra. Warto przygotować ją wówczas kiedy mamy ochotę na coś nowego i nieoczywistego.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować półtora litra bulionu (warzywnego lub drobiowego), pół kilo pieczarek, 20 dag serków topionych, dużą cebulę, łyżkę oliwy z oliwek, makaron-wstążki, łyżkę tymianku, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od obrania pieczarek i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Przypraw je solą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwą patelnię razem z pieczarkami. Przesmażaj około pięciu minut. Zagotuj bulion i wrzuć do niego przesmażone pieczarki. Serki możesz pokroić na mniejsze kawałki a następnie rozpuścić w zupie. Po dodaniu ich do zupy mieszaj aby się rozpuściły. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron możesz ugotować od razu w zupie aby mocniej ją zagęścić. Wówczas podawaj od razu po ugotowaniu. Smacznego!