Wszyscy doskonale wiemy, co jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej, ale czy zastanawialiście się kiedyś, z jakiego miasta pochodzi pizza?
MIASTO U STÓP WULKANU
Jednym z najbardziej znanych włoskich wulkanów jest Wezuwiusz, którego ostatnia erupcja miała miejsce w latach 40 poprzedniego wieku. To właśnie u jego podnóża znajduje się Neapol – kolebka pizzy. Choć jedzenie pieczonego chleba z oliwą i przyprawami było popularne już tysiące lat temu w Azji, formę zbliżoną do teraźniejszej danie otrzymało pod koniec XIX wieku, kiedy miasto odwiedziła królowa Margherita di Savoia z mężem Umberto. Przygotowano dla nich wersję z pomidorami, mozzarellą i bazylią, których kolory miały nawiązywać do barw narodowych. Kobieta była zachwycona potrawą i wystosowała list pochwalny do kucharza, a pizza została nazwana jej imieniem. Mimo iż na świecie powstały tysiące odmian z przeróżnymi składnikami, to właśnie po margheritę najczęściej sięgają Włosi.
Z CZEGO JESZCZE SŁYNIE NEAPOL?
Najważniejszym punktem podczas podróży do Włoch jest oczywiście skosztowanie pizzy w lokalnej pizzerii, jednak warto wiedzieć, co jeszcze ma nam do zaoferowania Neapol. Zamek Sant’Elmo zbudowany w średniowieczu jest obecnie siedzibą Muzeum Sztuki XX wieku oraz wspaniałym punktem widokowym na miasto, wulkan i całą Zatokę Neapolitańską. Inne fascynujące muzea to przede wszystkim Muzeum Archeologiczne i Cappella Sansevero, warto odwiedzić także liczne bazyliki, katedry i kościoły. Po wszystkim możesz wypożyczyć skuter i poczuć się jak tubylec, lawirując między wąskimi uliczkami i rozwieszonym wszędzie praniem lub wybrać się na spacer brzegiem Morza Tyrreńskiego. Niezapomniane wrażenia gwarantowane!
Najnowsze komentarze