Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych

Wszyscy doskonale wiemy, co jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej, ale czy zastanawialiście się kiedyś, z jakiego miasta pochodzi pizza?

MIASTO U STÓP WULKANU

Jednym z najbardziej znanych włoskich wulkanów jest Wezuwiusz, którego ostatnia erupcja miała miejsce w latach 40 poprzedniego wieku. To właśnie u jego podnóża znajduje się Neapol – kolebka pizzy. Choć jedzenie pieczonego chleba z oliwą i przyprawami było popularne już tysiące lat temu w Azji, formę zbliżoną do teraźniejszej danie otrzymało pod koniec XIX wieku, kiedy miasto odwiedziła królowa Margherita di Savoia z mężem Umberto. Przygotowano dla nich wersję z pomidorami, mozzarellą i bazylią, których kolory miały nawiązywać do barw narodowych. Kobieta była zachwycona potrawą i wystosowała list pochwalny do kucharza, a pizza została nazwana jej imieniem. Mimo iż na świecie powstały tysiące odmian z przeróżnymi składnikami, to właśnie po margheritę najczęściej sięgają Włosi.

Z CZEGO JESZCZE SŁYNIE NEAPOL?

Najważniejszym punktem podczas podróży do Włoch jest oczywiście skosztowanie pizzy w lokalnej pizzerii, jednak warto wiedzieć, co jeszcze ma nam do zaoferowania Neapol. Zamek Sant’Elmo zbudowany w średniowieczu jest obecnie siedzibą Muzeum Sztuki XX wieku oraz wspaniałym punktem widokowym na miasto, wulkan i całą Zatokę Neapolitańską. Inne fascynujące muzea to przede wszystkim Muzeum Archeologiczne i Cappella Sansevero, warto odwiedzić także liczne bazyliki, katedry i kościoły. Po wszystkim możesz wypożyczyć skuter i poczuć się jak tubylec, lawirując między wąskimi uliczkami i rozwieszonym wszędzie praniem lub wybrać się na spacer brzegiem Morza Tyrreńskiego. Niezapomniane wrażenia gwarantowane!