W gastronomii bardzo przydatne są worki do pakowania próżniowego, które mają też zastosowanie w gospodarstwie domowym. Worki takie mają specjalną strukturę dzięki czemu powietrze jest odprowadzane przed zgrzaniem. Są one wytrzymałe mechanicznie co pozwala na szczelne zabezpieczenie pakowanych produktów przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych na przykład wilgocią, wysuszeniem czy bakteriami. W takie worki pakuje się zazwyczaj mięso, wędliny, ryby, sery czy warzywa lub owoce. Jest to niezwykle przydatne gdy mamy większą ilość jedzenia a nie chcemy żeby nam się popsuło leżąc bez opakowania. Wiele firm i hurtowni na przykład w mieście Kraków oferuje w sprzedaży opakowania gastronomiczne.
Często są to opakowania jednorazowego użytku przyjazne dla środowiska naturalnego. Mamy wybór z pomiędzy opakowań plastikowych, styropianowych, papierowych, kartonowych czy aluminiowych. Oprócz tego można według własnego pomysłu zrobić wzór na opakowaniu. Sprawdzą się one podczas imprez plenerowych, zabaw dziecięcych, czy innych okoliczności na przykład jako pojemnik na jedzenie do szkoły czy pracy.
Najnowsze komentarze