Urodziny to szczególna okazja do spotkania z najbliższymi: rodziną i przyjaciółmi. Można wówczas spędzić miło czas i urządzić niezapomniane przyjęcie. Niezbędnym atrybutem każdego przyjęcia urodzinowego jest oczywiście tort urodzinowy. Tort kojarzy się z ciastem bardzo wykwintnym, misternie ozdobionym i udekorowanym, o pysznym smaku. Często podkreśla się, że jest to ciasto bardzo skomplikowane i aby się udało, wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych i wiele czasu. To nie do końca prawda. W domu także możemy zrobić szybki tort urodzinowy bez pieczenia.
Tort jak z cukierni
Tort urodzinowy najczęściej zamawiamy w cukierni. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele zalet: możemy wybierać spośród licznych wzorów, zamówić konkretny napis dla solenizanta czyli spersonalizować ciasto tak by uzyskać efekt „wow”. Zamówiony tort ma również tę zaletę, że możemy zamówić nawet najbardziej skomplikowane pod względem wykonania ciasto. Cukiernicy potrafią wyczarować prawdziwe cuda a ograniczać ich może własna wyobraźnia. Zamówienie tortu to także oszczędność czasu oraz dobra opcja dla osób, które nie lubią lub nie potrafią piec. Klienci podkreślają często, że upieczenie tortu może trwać wiele godzin, wymaga umiejętności i precyzji. Niezależnie od tego, istnieją przepisy na szybki tort urodzinowy bez pieczenia, który można przyrządzić niemal błyskawicznie i bez wielkich umiejętności cukierniczych. Wystarczą odpowiednie składniki i odrobina dobrych chęci. Dowiedz się, jak przygotować taki tort!
Składniki i przepis
Do przygotowania tego tortu potrzebujemy 150 g (ok. 18 sztuk) podłużnych biszkoptów, 180 g okrągłych biszkoptów, 250 ml mocnej kawy, 500 g serka mascarpone, 400 g śmietany kremówki, łyżkę żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, kakao i malin. Opcjonalnie możemy także dodać ulubioną nalewkę, ulubiony alkohol lub inne owoce. Przepis ten ma tę zaletę, że można go modyfikować i dodawać inne owoce, za każdym razem uzyskując inny efekt smakowy.
Zaczynamy od zaparzenia kawy i kiedy przestygnie, dodajemy do niej alkohol. Następnie namaczamy żelatynę w wodzie tak, żeby przykryć ją w całości i czekamy aż napęcznieje.
Ubijamy w mikserze mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Następnie do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie okrągłe biszkopty maczamy w kawie z alkoholem ale trzeba robić to krótko, żeby nie rozmokły. Układamy je na spodzie jednocześnie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu i posypujemy kakao. Nakładamy biszkopty i powtarzamy kolejne warstwy kremu i biszkoptów do czasu aż wykorzystamy wszystko. Ostatnią warstwę dekorujemy wyciskanymi różyczkami z kremu a cały tort możemy przyozdobić malinkami lub innymi owocami.
Następnie całość wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. I gotowe!
Najnowsze komentarze