Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Fit tarta z borówkami to propozycja dla tych, którzy dbają o dietę. Jest to świetne uzupełnienie posiłku jako deser, bo w końcu jedzenie powinno być przyjemnością, a nie przykrym przymusem. Można ją traktować również jako przekąskę na “cheat day”. Świeże lub mrożone owoce borówki idealnie sprawdzą się jako uzupełnienie diety w owoce, co w okresie jesienno-zimowym jest szczególnie ważne. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, iż można go wykonać BEZ PIECZENIA, co znacznie ułatwia jego wykonanie, jeśli jesteśmy na bakier z ciastami.

Składniki

Będzie potrzebna oczywiście forma do tarty.

Masa serowa
1,5 opakowania serka mascarpone
250-300g borówek świeżych lub mrożonych
1 żółtko
1-2 łyżeczki miodu lub cukru (albo innego słodzidła wedle uznania)
2-4 łyżeczki agaru (wege żelatyny)

Spód ciasta bez pieczenia
1 opakowanie herbatników o obniżonej zawartości cukru
3 łyżki oleju kokosowego
Opcjonalnie: 1-2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka pasty tahini

Masa serowa jest niezwykle prosta do wykonania. Wystarczy ser mascarpone doprowadzić do temperatury pokojowej. Żółtko oddzielić od białka (możemy zamrozić by wykorzystać w innych wypiekach), do żółtka dodać cukier lub inne wybrane słodzidło. Jeśli mamy cheat day możemy wykorzystać cukier lub miód, gdyż na nich kogel mogel najlepiej wychodzi. Dodany do sera powoduje, że masa serowa jest lekka, nie opada, a my przy okazji dostarczamy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin i mikroelementów zawartych w żółtku. Oczywiście jeśli nie jesteśmy fanami takich dodatków to możemy kogel-mogel pominąć. Nic się nie stanie jak go nie dodamy do serka. Kogel-mogel dodać do sera i delikatnie wymieszać aż do jednolitej masy. Borówki pokroić na połówki lub pozostawić całe, wymieszać z przygotowaną masą serową. Agar wystarczy rozpuścić w kilku łyżeczkach wody i dodać do naszej masy. Spowoduje to stężenie sera i pozostałych składników.

Spód naszej tarty jest również bardzo prosty. Wystarczy pokruszyć herbatniki, a olej kokosowy doprowadzić do stanu ciekłego. Pasta tahini uzupełni nam walory smakowe oraz takie mikroskładniki jak kwas foliowy, który powinien być obecny w każdej diecie. Herbatniki i płynne składniki należy zmiksować tak by otrzymać jednolitą masę, która będzie lekko sypka, ale też powinna pod wpływem ucisku dać się ugniatać bez znacznego kruszenia. Takie “ciasto” bez pieczenia możemy od razu wykładać na naszą wcześniej przygotowaną masę do tarty. Wystarczy już pół godziny pobytu w lodówce by spód był gotowy do dalszego przygotowania deseru.

Masę serową wykładać od razu na wcześniej schłodzony spód. Po wyłożeniu warto potrzymać tartę w lodówce jeszcze przez kolejne pół godziny – pozwoli to naszym składnikom znacznie stężeć, co ułatwi nam nakładanie deseru na talerzyk.

Smacznego!