Szlachetny gatunek mięsa
Jagnięcina jest niezwykle delikatnym i szlachetnym gatunkiem mięsa, które jest bardzo bogate we właściwości odżywcze, ale również niezmiernie wymagające w doborze dodatkowych składników i przypraw. Pozyskiwana jest z młodych (do roku) owiec i baranów. Mięso to ma wyjątkowo miękką i sprężystą strukturę, jest bardzo soczyste – co zależne jest od ilości zawartego w nim tłuszczu, który nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Pozostaje po przyrządzeniu wewnątrz mięsa i nadaje mu niebywałą soczystość. Cechą charakterystyczną mięsa jagnięcego jest jego zapach, nieco zbliżony do dziczyzny (zwłaszcza do mięsa z sarny). Wyjątkowość tego mięsa bierze się z ekologicznego chowu zwierząt, wypasanych głównie na wysokogórskich halach w Tatrach oraz Beskidach i żywiących się świeżą roślinnością. Młode zwierzęta są w ciągłym ruchu na powietrzu, co wpływa pozytywnie na sprężystość i jędrność mięśni.
Przyrządzanie jagnięciny
Jagnięcina jest atrakcyjna pod względem kulinarnym, do jej przyrządzenia wykorzystać można różne techniki – duszenie, smażenie, gotowanie, pieczenie… Niezwykle ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa przed właściwą obróbką w kuchni. Przyrządzić możemy potrawy smażone (kotlety z combra jagnięcego lub udźca z kostką, żeberka), duszone (gulasz jagnięcy) lub też gotowane. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kotletów, sznycli, pierogów, kołdunów, kiełbas czy jako danie dla małych dzieci. Potrawy z jagnięciny mogą być podawane zarówno z ziemniakami, jak i z kaszami czy ryżem, a także z chlebem. Do dań z jagnięciny najczęściej dodaje się przyprawy takie jak pieprz czarny, majeranek i cząber. Pikantne dania wzbogaci szczypta cynamonu. Możemy także dodać nasiona kopru włoskiego, rozmaryn czy oregano. Ciemny sos z jagnięciny świetnie uzupełni odrobina tymianku.
Mięso jagnięce nie jest zbyt popularne w naszym kraju – a szkoda, bo warto byłoby zdać sobie sprawę z jego właściwości prozdrowotnych. Być może wpłynęłoby to na większe zainteresowanie daniami przyrządzanymi z tego delikatnego i szlachetnego mięsa.
Najnowsze komentarze