Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Szlachetny gatunek mięsa

Jagnięcina jest niezwykle delikatnym i szlachetnym gatunkiem mięsa, które jest bardzo bogate we właściwości odżywcze, ale również niezmiernie wymagające w doborze dodatkowych składników i przypraw. Pozyskiwana jest z młodych (do roku) owiec i baranów. Mięso to ma wyjątkowo miękką i sprężystą strukturę, jest bardzo soczyste – co zależne jest od ilości zawartego w nim tłuszczu, który nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Pozostaje po przyrządzeniu wewnątrz mięsa i nadaje mu niebywałą soczystość. Cechą charakterystyczną mięsa jagnięcego jest jego zapach, nieco zbliżony do dziczyzny (zwłaszcza do mięsa z sarny). Wyjątkowość tego mięsa bierze się z ekologicznego chowu zwierząt, wypasanych głównie na wysokogórskich halach w Tatrach oraz Beskidach i żywiących się świeżą roślinnością. Młode zwierzęta są w ciągłym ruchu na powietrzu, co wpływa pozytywnie na sprężystość i jędrność mięśni.

Przyrządzanie jagnięciny

Jagnięcina jest atrakcyjna pod względem kulinarnym, do jej przyrządzenia wykorzystać można różne techniki – duszenie, smażenie, gotowanie, pieczenie… Niezwykle ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa przed właściwą obróbką w kuchni. Przyrządzić możemy potrawy smażone (kotlety z combra jagnięcego lub udźca z kostką, żeberka), duszone (gulasz jagnięcy) lub też gotowane. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kotletów, sznycli, pierogów, kołdunów, kiełbas czy jako danie dla małych dzieci. Potrawy z jagnięciny mogą być podawane zarówno z ziemniakami, jak i z kaszami czy ryżem, a także z chlebem. Do dań z jagnięciny najczęściej dodaje się przyprawy takie jak pieprz czarny, majeranek i cząber. Pikantne dania wzbogaci szczypta cynamonu. Możemy także dodać nasiona kopru włoskiego, rozmaryn czy oregano. Ciemny sos z jagnięciny świetnie uzupełni odrobina tymianku.
Mięso jagnięce nie jest zbyt popularne w naszym kraju – a szkoda, bo warto byłoby zdać sobie sprawę z jego właściwości prozdrowotnych. Być może wpłynęłoby to na większe zainteresowanie daniami przyrządzanymi z tego delikatnego i szlachetnego mięsa.