Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
Czyszczenie kanapy Olsztyn

Fit tarta z borówkami to propozycja dla tych, którzy dbają o dietę. Jest to świetne uzupełnienie posiłku jako deser, bo w końcu jedzenie powinno być przyjemnością, a nie przykrym przymusem. Można ją traktować również jako przekąskę na “cheat day”. Świeże lub mrożone owoce borówki idealnie sprawdzą się jako uzupełnienie diety w owoce, co w okresie jesienno-zimowym jest szczególnie ważne. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, iż można go wykonać BEZ PIECZENIA, co znacznie ułatwia jego wykonanie, jeśli jesteśmy na bakier z ciastami.

Składniki

Będzie potrzebna oczywiście forma do tarty.

Masa serowa
1,5 opakowania serka mascarpone
250-300g borówek świeżych lub mrożonych
1 żółtko
1-2 łyżeczki miodu lub cukru (albo innego słodzidła wedle uznania)
2-4 łyżeczki agaru (wege żelatyny)

Spód ciasta bez pieczenia
1 opakowanie herbatników o obniżonej zawartości cukru
3 łyżki oleju kokosowego
Opcjonalnie: 1-2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka pasty tahini

Masa serowa jest niezwykle prosta do wykonania. Wystarczy ser mascarpone doprowadzić do temperatury pokojowej. Żółtko oddzielić od białka (możemy zamrozić by wykorzystać w innych wypiekach), do żółtka dodać cukier lub inne wybrane słodzidło. Jeśli mamy cheat day możemy wykorzystać cukier lub miód, gdyż na nich kogel mogel najlepiej wychodzi. Dodany do sera powoduje, że masa serowa jest lekka, nie opada, a my przy okazji dostarczamy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin i mikroelementów zawartych w żółtku. Oczywiście jeśli nie jesteśmy fanami takich dodatków to możemy kogel-mogel pominąć. Nic się nie stanie jak go nie dodamy do serka. Kogel-mogel dodać do sera i delikatnie wymieszać aż do jednolitej masy. Borówki pokroić na połówki lub pozostawić całe, wymieszać z przygotowaną masą serową. Agar wystarczy rozpuścić w kilku łyżeczkach wody i dodać do naszej masy. Spowoduje to stężenie sera i pozostałych składników.

Spód naszej tarty jest również bardzo prosty. Wystarczy pokruszyć herbatniki, a olej kokosowy doprowadzić do stanu ciekłego. Pasta tahini uzupełni nam walory smakowe oraz takie mikroskładniki jak kwas foliowy, który powinien być obecny w każdej diecie. Herbatniki i płynne składniki należy zmiksować tak by otrzymać jednolitą masę, która będzie lekko sypka, ale też powinna pod wpływem ucisku dać się ugniatać bez znacznego kruszenia. Takie “ciasto” bez pieczenia możemy od razu wykładać na naszą wcześniej przygotowaną masę do tarty. Wystarczy już pół godziny pobytu w lodówce by spód był gotowy do dalszego przygotowania deseru.

Masę serową wykładać od razu na wcześniej schłodzony spód. Po wyłożeniu warto potrzymać tartę w lodówce jeszcze przez kolejne pół godziny – pozwoli to naszym składnikom znacznie stężeć, co ułatwi nam nakładanie deseru na talerzyk.

Smacznego!