Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Urodziny to szczególna okazja do spotkania z najbliższymi: rodziną i przyjaciółmi. Można wówczas spędzić miło czas i urządzić niezapomniane przyjęcie. Niezbędnym atrybutem każdego przyjęcia urodzinowego jest oczywiście tort urodzinowy. Tort kojarzy się z ciastem bardzo wykwintnym, misternie ozdobionym i udekorowanym, o pysznym smaku. Często podkreśla się, że jest to ciasto bardzo skomplikowane i aby się udało, wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych i wiele czasu. To nie do końca prawda. W domu także możemy zrobić szybki tort urodzinowy bez pieczenia.

Tort jak z cukierni

Tort urodzinowy najczęściej zamawiamy w cukierni. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele zalet: możemy wybierać spośród licznych wzorów, zamówić konkretny napis dla solenizanta czyli spersonalizować ciasto tak by uzyskać efekt „wow”. Zamówiony tort ma również tę zaletę, że możemy zamówić nawet najbardziej skomplikowane pod względem wykonania ciasto. Cukiernicy potrafią wyczarować prawdziwe cuda a ograniczać ich może własna wyobraźnia. Zamówienie tortu to także oszczędność czasu oraz dobra opcja dla osób, które nie lubią lub nie potrafią piec. Klienci podkreślają często, że upieczenie tortu może trwać wiele godzin, wymaga umiejętności i precyzji. Niezależnie od tego, istnieją przepisy na szybki tort urodzinowy bez pieczenia, który można przyrządzić niemal błyskawicznie i bez wielkich umiejętności cukierniczych. Wystarczą odpowiednie składniki i odrobina dobrych chęci. Dowiedz się, jak przygotować taki tort!

Składniki i przepis

Do przygotowania tego tortu potrzebujemy 150 g (ok. 18 sztuk) podłużnych biszkoptów, 180 g okrągłych biszkoptów, 250 ml mocnej kawy, 500 g serka mascarpone, 400 g śmietany kremówki, łyżkę żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, kakao i malin. Opcjonalnie możemy także dodać ulubioną nalewkę, ulubiony alkohol lub inne owoce. Przepis ten ma tę zaletę, że można go modyfikować i dodawać inne owoce, za każdym razem uzyskując inny efekt smakowy.

Zaczynamy od zaparzenia kawy i kiedy przestygnie, dodajemy do niej alkohol. Następnie namaczamy żelatynę w wodzie tak, żeby przykryć ją w całości i czekamy aż napęcznieje.
Ubijamy w mikserze mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Następnie do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie okrągłe biszkopty maczamy w kawie z alkoholem ale trzeba robić to krótko, żeby nie rozmokły. Układamy je na spodzie jednocześnie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu i posypujemy kakao. Nakładamy biszkopty i powtarzamy kolejne warstwy kremu i biszkoptów do czasu aż wykorzystamy wszystko. Ostatnią warstwę dekorujemy wyciskanymi różyczkami z kremu a cały tort możemy przyozdobić malinkami lub innymi owocami.
Następnie całość wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. I gotowe!