Wiele osób zastanawia się w jaki sposób uniknąć zbędnych kalorii w posiłkach, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Zwłaszcza słodkiego smaku, do którego tak łatwo nam się przyzwyczaić i niestety trudno z niego zrezygnować. Na rynku dostępne są aktualnie różne preparaty słodzące, których kaloryczność jest niższa niż cukru, jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że one również nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ to sztuczne substancje słodzące. W takich momentach przypominamy sobie o starym, dobrym miodzie. Ale przecież miód jest ciężką, gęstą i lekka substancją, czy zatem zawiera mniej kalorii od tak popularnego białego cukru. Szybko możemy się o tym przekonać. W końcu od czego jest Internet. Tam możemy znaleźć naprawdę wiele informacji na ten temat.
Lepszy cukier czy miód
Odpowiedź jest jednak bardzo łatwa. To miód zawiera mniej kalorii choć jest zdecydowanie cięższy. Oprócz słodkiego smaku miód ma wiele ważnych składników odżywczych, a niektóre z nich występują naprawdę rzadko. Z tego też powodu powinniśmy chętniej sięgać po ten produkt, gdy chcemy posłodzić herbatę czy poprawić smak jakichś potraw. A w końcu prawie każdy lubi ślubną coś słodkiego, czy doprawić danie w sposób słodko-kwaśny.
Już nasze babcie chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę starały się wprowadzać do codziennej diety miód. Teraz wiemy już, że oprócz niższej kaloryczność też słodki płyn ma także niski indeks glikemiczny. Dzięki tym cechom miód jest wartościowym elementem diety nie tylko dla osób liczących kalorie, ale również mających wysokie wymagania że względu na cukrzycę. A w przecież przy tej chorobie te dwa parametry są naprawdę ważne.
Z tego też powodu warto po niego sięgać jak najczęściej, by móc cieszyć się zgrabna sylwetką. Możemy śmiało stwierdzić że że te słowa się nie łączą: miód kalorie. Mogą one widnieć obok siebie tylko w wyszukiwarce internetowej. A już szczegółowe informacje na pewno uda nam się znaleźć na stronach związanych z produkcją i użyciem miodu i innych produktów, które są z nim związane.
Najnowsze komentarze