Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić, by właśnie tak smakowało?

Wino truskawkowe przepis

Żeby zrobić doskonałe wino truskawkowe potrzebujemy :
– 5 kilogramów świeżych truskawek,
– 4 kilogramów cukru,
– 8 litrów wody,
– kwasek cytrynowy,
– drożdże winiarskie,
– pożywka dla drożdży,
– szklanka mocnej herbaty.

Jak przygotować wino truskawkowe?

Truskawki najpierw należy dokładnie przebrać, odciąć szypułki, wrzucić nadpsute lub uszkodzone owoce. Następnie dokładnie trzeba je wypłukać i osuszyć.
Wsypujemy je do umytego garnka i tłuczemy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy je tak na chwilę.
Przystępujemy do przygotowania syropu cukrowego. 6 litrów wody gotujemy, następnie wsypujemy do niej cukier – 3 kilogramy – i rozpuszczamy. Gorący odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy wodę w czajniku i zaparzamy szklankę herbaty – jeśli jest sypana to najlepiej w zaparzaczu lub odsączyć ją przez drobne sitko, gazę.
Chłodny syrop wlewamy do truskawek razem z kwaskiem, herbatą i drożdżami. Całość przelewamy do czystej butli fermentacyjnej – możemy ją przez zalaniem nastawem wypłukać ją roztworem pirosiarczynu sodu.
Odstawiamy całość na 5-6 dni do burzliwej fermentacji – otwór najlepiej zatkać gazą i gumką lub korkiem z rurką wyposażoną w pułapkę wodną.
Po niecałym tygodniu wlewamy do baniaka pozostały cukier i wodę i znów odstawiamy zatkany. Gdy zauważymy, że wino już nie pracuje – po 4 tygodniach – zbieramy klarowne wino z góry i zostawiamy osad na dole. Płuczemy całość i wlewamy wino znów. Tym razem odstawiamy całość na 4 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.
Po tym czasie młode wino możemy rozlać do butelek.

Słowo na koniec

Młode wino truskawkowe warto zostawić jeszcze do leżakowania w mniejszych butelkach. Podobnie jak każde inne wino staje się lepsze wraz z czasem. Jednak pierwszej degustacji możemy dokonać wraz z rozlewaniem do mniejszych butelek.
Najlepiej podawać lekko schłodzone.