Oprócz tego, że czasami potrawy są dla nas trujące mimo że restauratorzy starają się, żeby jedzenie podawane w ich lokalu były podawane w jak najdoskonalszych warunkach, to jednak czasami niektóre potrawy w obcych nam krajach są niebezpieczne z założenia. Na przykład Japończycy lubują się w czuciu pewnego podniecenia, kiedy jedzą pewną odmianę ryby – fugu. jedzą tę rybę w taki sposób jak my jadamy muchomory sromotnikowe- czyli nie powinniśmy ich jeść, ale po pewnym wygotowaniu właściwości trujące ryby czy grzyba staja się mniej aktywne i dające się odczuć w postaci bezpośredniego zagrożenia śmiercią.
Zwłaszcza wątroba ryby jest dla ludzi niebezpieczna, wszak to w wątrobie metabolizują się wszelkie substancje trujące. Ryba ta niestety nie jest zbyt smaczna, a raczej można powiedzieć, że jest nijaka, mdła. Kobiety rzadko zgadzają się na jedzenie tej ryby, bo się ona po prostu rusza zanim się ją zje – trzeba po podaniu jej przez kelnera wrzucić do wrzątku, żeby się ugotowała.
Najnowsze komentarze