Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Dolegliwości żołądkowe niestety zdarzają się często za granicą, zdecydowanie częściej przydarza nam się to poza granicami naszego klimatu niż w domu – w miejscu, do którego jesteśmy przystosowani od dziecka. Kiedy mamy biegunkę, należy przede wszystkim zadbać o to, żeby organizm był nawilżony. Organizm wtedy bardzo łatwo może się odwodnić, dlatego też należy pic wodę, najlepiej taką, która jest wysoko zmineralizowana i jedzenia tego, co może okazać się nieumyte czy nie opłukane. Dlatego też należy unikać jedzenia surowych warzyw czy owoców. Łatwo jest także o niebezpieczeństwo w przypadku jedzenia owoców, które nie mają twardej skórki, albo takich, w których skorka łatwo odchodzi od owocu, na przykład w miękkich gruszkach tak jest. Bardzo łatwo jest o zanieczyszczenia w takich miejscach niestety.

Podobnie niebezpieczne jest jedzenie niedopieczonych mięs, wędlin, niedogotowanych kurczaków, czy ryb. Podobne jest z jajkami, które nie są do końca wysmażone. Na jajkach często pojawiają się bakterie salmonelli i wtedy trzeba jajko na pewno dogotować do końca. Jadanie generalnie tego, co jest podawane na zimno nie jest bezpieczne z innych sferach czasowych. Na przykład surowe mleko jest również niebezpieczne. Dotyczy to także przetworów mlecznych.