Dolegliwości żołądkowe niestety zdarzają się często za granicą, zdecydowanie częściej przydarza nam się to poza granicami naszego klimatu niż w domu – w miejscu, do którego jesteśmy przystosowani od dziecka. Kiedy mamy biegunkę, należy przede wszystkim zadbać o to, żeby organizm był nawilżony. Organizm wtedy bardzo łatwo może się odwodnić, dlatego też należy pic wodę, najlepiej taką, która jest wysoko zmineralizowana i jedzenia tego, co może okazać się nieumyte czy nie opłukane. Dlatego też należy unikać jedzenia surowych warzyw czy owoców. Łatwo jest także o niebezpieczeństwo w przypadku jedzenia owoców, które nie mają twardej skórki, albo takich, w których skorka łatwo odchodzi od owocu, na przykład w miękkich gruszkach tak jest. Bardzo łatwo jest o zanieczyszczenia w takich miejscach niestety.
Podobnie niebezpieczne jest jedzenie niedopieczonych mięs, wędlin, niedogotowanych kurczaków, czy ryb. Podobne jest z jajkami, które nie są do końca wysmażone. Na jajkach często pojawiają się bakterie salmonelli i wtedy trzeba jajko na pewno dogotować do końca. Jadanie generalnie tego, co jest podawane na zimno nie jest bezpieczne z innych sferach czasowych. Na przykład surowe mleko jest również niebezpieczne. Dotyczy to także przetworów mlecznych.
Najnowsze komentarze