Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Obiadowe lato

W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać nad tak zwanymi „garami”. Przede wszystkim jest to duża strata czasu, ale jednocześnie temperatury, jakie nam się pojawiają w kuchni podczas gotowania mogą doprowadzić do omdlenia organizmu. W takim czasie najlepiej jest szykować na obiad dania, które wykonuje się szybko i łatwo.

Chłodnik

Doskonałym rozwiązaniem letniego obiadu jest wykonanie tak zwanego chłodnika. Pomysł na letni obiad w takim wykonaniu to nie tylko wygoda, ale również dostarczenie organizmowi pożywnych wartości, które są zdrowe i smaczne. Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje jest schłodzoną do ok. 14stopni zblendowaną zupą. Na polskim stole można spotkać kilka rodzajów chłodnika, między innymi chłodnik litewski, okroszkę, chłodnik ogórkowy czy też botwinkę.

Chłodnik pomidorowy

W okresie letnim dużą popularnością cieszą się pomidory. Nie ma w tym nic dziwnego, bo chyba każdy lubi smak świeżego pomidora prosto z pola. Zamiast nagrzewać kuchnię parującą zupą pomidorową warto jest wykonać chłodnik. Do przygotowania go potrzebne są przede wszystkim świeże pomidory, które należy obrać ze skórki. Dodatkowo korzystamy z tego, co nam okres letni daje, czyli dokładamy paprykę, cebulę oraz ogórki. Warzywa należy dokładnie zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanego bulionu. Całość doprawiamy według uznania dobrym rozwiązaniem jest dodanie do zupy czosnku z oliwą i cytryną. Po doprawieniu solą i pieprzem zagotowujemy chłodnik i studzimy. Po odpowiednim schłodzeniu wyjmujemy z lodówki i podajemy najczęściej z grzankami. Tego typu obiad w lato jest bardzo orzeźwiający i lekki. Zajadać się nim będę zarówno dorośli domownicy jak i dzieci. Chłodnik pomidorowy może być podawany, jako danie główne, ale również, jako przystawka przed daniem głównym.