Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać nad tak zwanymi „garami”. Przede wszystkim jest to duża strata czasu, ale jednocześnie temperatury, jakie nam się pojawiają w kuchni podczas gotowania mogą doprowadzić do omdlenia organizmu. W takim czasie najlepiej jest szykować na obiad dania, które wykonuje się szybko i łatwo.
Chłodnik
Doskonałym rozwiązaniem letniego obiadu jest wykonanie tak zwanego chłodnika. Pomysł na letni obiad w takim wykonaniu to nie tylko wygoda, ale również dostarczenie organizmowi pożywnych wartości, które są zdrowe i smaczne. Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje jest schłodzoną do ok. 14stopni zblendowaną zupą. Na polskim stole można spotkać kilka rodzajów chłodnika, między innymi chłodnik litewski, okroszkę, chłodnik ogórkowy czy też botwinkę.
Chłodnik pomidorowy
W okresie letnim dużą popularnością cieszą się pomidory. Nie ma w tym nic dziwnego, bo chyba każdy lubi smak świeżego pomidora prosto z pola. Zamiast nagrzewać kuchnię parującą zupą pomidorową warto jest wykonać chłodnik. Do przygotowania go potrzebne są przede wszystkim świeże pomidory, które należy obrać ze skórki. Dodatkowo korzystamy z tego, co nam okres letni daje, czyli dokładamy paprykę, cebulę oraz ogórki. Warzywa należy dokładnie zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanego bulionu. Całość doprawiamy według uznania dobrym rozwiązaniem jest dodanie do zupy czosnku z oliwą i cytryną. Po doprawieniu solą i pieprzem zagotowujemy chłodnik i studzimy. Po odpowiednim schłodzeniu wyjmujemy z lodówki i podajemy najczęściej z grzankami. Tego typu obiad w lato jest bardzo orzeźwiający i lekki. Zajadać się nim będę zarówno dorośli domownicy jak i dzieci. Chłodnik pomidorowy może być podawany, jako danie główne, ale również, jako przystawka przed daniem głównym.
Najnowsze komentarze