Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Wiosna to okres, w którym na targach i sklepach pojawiają się różne, smaczne oraz zdrowe warzywa. Jednym z nich, są szparagi. Te bogate w wiele witamin oraz składniki odżywcze warzywa, cieszą się dużym uznaniem. Dlaczego? Są łatwe w przygotowaniu, mają wyrazisty oraz niepowtarzalny smak i są doskonałym źródłem witaminy A, B, C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu oraz błonnika. Poprawiają odporność, oraz pracę jelit, dzięki czemu są uznawane za warzywo lecznicze, chętnie wykorzystywane również w dietach odchudzających.

Jakie potrawy można z nich przyrządzić?

Szparagi Co z nich zrobić.

Szparagi, niezależnie od koloru, należy poddać obróbce termicznej. Można je gotować, smażyć, piec czy grillować, dzięki czemu przygotujemy z nich smaczne i zdrowe danie dla każdego.
Choć pomysłów na dania które można przygotować ze szparagów jest wiele, na szczególną uwagę zasługują dietetyczne sałatki, bogate w witaminy. Doskonale nadają się na drugie śniadanie, lub mogą stanowić element diety niskokalorycznej. Jak przygotować smaczną oraz zdrową sałatkę ze szparagami?
Pęczek szparagów myjemy i wrzucamy na pięć minut do wrzącej i osolonej wody. W między czasie do miski wrzucamy garść koktajlowych pomidorków, pokrojony na małe kawałki ser mozzarella- może być również wersja małych kuleczek, dodajemy ulubione przyprawy, natkę pietruszki oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Ugotowane szparagi dodajemy do przygotowanych składników, po czym wszystko ze sobą łączymy. Do sałatki można dodać również ulubioną sałatę, na przykład rzymska lub lodową, dzięki czemu sałatka na bierze zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Przygotowana potrawa, nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie lub na kolację. Można dodać ją jako zdrowy dodatek do potraw grillowanych. Będzie pysznym oraz kolorowym dodatkiem, które pokochają nawet dzieci.
Ze względu na delikatność, mięsistość oraz wyrazisty smak, do przygotowania sałatki najlepiej wykorzystać szparagi zielone. Są one bowiem najlepszym pod względem smaku rodzaje szparagów.