Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Dolegliwości żołądkowe niestety zdarzają się często za granicą, zdecydowanie częściej przydarza nam się to poza granicami naszego klimatu niż w domu – w miejscu, do którego jesteśmy przystosowani od dziecka. Kiedy mamy biegunkę, należy przede wszystkim zadbać o to, żeby organizm był nawilżony. Organizm wtedy bardzo łatwo może się odwodnić, dlatego też należy pic wodę, najlepiej taką, która jest wysoko zmineralizowana i jedzenia tego, co może okazać się nieumyte czy nie opłukane. Dlatego też należy unikać jedzenia surowych warzyw czy owoców. Łatwo jest także o niebezpieczeństwo w przypadku jedzenia owoców, które nie mają twardej skórki, albo takich, w których skorka łatwo odchodzi od owocu, na przykład w miękkich gruszkach tak jest. Bardzo łatwo jest o zanieczyszczenia w takich miejscach niestety.

Podobnie niebezpieczne jest jedzenie niedopieczonych mięs, wędlin, niedogotowanych kurczaków, czy ryb. Podobne jest z jajkami, które nie są do końca wysmażone. Na jajkach często pojawiają się bakterie salmonelli i wtedy trzeba jajko na pewno dogotować do końca. Jadanie generalnie tego, co jest podawane na zimno nie jest bezpieczne z innych sferach czasowych. Na przykład surowe mleko jest również niebezpieczne. Dotyczy to także przetworów mlecznych.