Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Obecnie coraz więcej osób ma problemy z trawieniem glutenu. Problem ten jest coraz bardziej nagłaśniany, więc część osób, które gluten trawią decyduje się na ograniczenie jego ilości lub na dietę bezglutenową. Dlaczego trawienie glutenu to coraz większy problem zdrowotny Polek i Polaków?

Z czego wynikają problemy z trawieniem glutenu?

Im więcej jest dostępnej na rynku pszenicy modyfikowanej genetycznie, tym większa ilość osób nie jest w stanie trawić glutenu. Wynika to z tego, że ich kosmki jelitowe ulegają sklejeniu się i przez to nie są w stanie poprawnie strawić pokarmu. Taka sytuacja objawia się bardzo nieprzyjemnym, kłującym bólem brzucha i czasem także zwracaniem treści żołądkowej.

Alternatywa do spożywania glutenu

Osoby nietolerujące glutenu powinny spożywać specjalne pieczywo, które go nie zawiera, jak np. chleb bezglutenowy na soku pomarańczowym. Również w przypadku takiej diety należy unikać wszelkiego rodzaju panierek, które są przygotowane z bułki tartej, która również zawiera gluten. Z diety w takiej sytuacji również należy wykreślić ogromną ilość słodyczy, ponieważ wszelkiego rodzaju wafelki czy rurki z kremem również zawierają gluten. Niestety trzeba też zrezygnować z popularnych dań typu fast food, takich jak pizza czy burgery. Również dania mączne, takie jak pierogi, makarony, kluski – powinny zostać wyeliminowane z diety osoby, która nie toleruje glutenu.

Co w takim razie zostaje? Alternatywną mąką często bywa mąka kukurydziana, chociaż obecnie dostępna jest także mąka ryżowa oraz mąka z cieciorki. Z tego typu mąk można samodzielnie wykonać pieczywo, upiec pizzę czy usmażyć naleśniki. Oczywiście wymaga to spędzenia większej ilości czasu w kuchni i nauczenia się gotowania. Oczywiście nie każdy będzie mieć na to gotowość, dlatego wiele sklepów oferuje specjalne pieczywo bezglutenowe, które w smaku przypomina zwykły chleb pszenny lub żytni. W większych miastach znajdzie się także pizzę na spodzie bezglutenowym lub gotowe spody w supermarketach.