Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Przepis na pasztet z cukinii

Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli nieco bardziej znany wariant tradycyjnej grzybowej. Podajemy ją z makaronem lub małymi kluseczkami. Zupa grzybowa ma charakterystyczny smak ale również jest aromatyczna i pełna dobrych wartości odżywczych. Jeżeli jednak przyrządzamy grzybową dosyć często, klasyczny przepis może nam się znudzić. Warto go zatem nieco odświeżyć i uatrakcyjnić. Możemy w tym celu wykorzystać popularne serki topione. Kojarzą się nam one przede wszystkim ze śniadaniem i jedzeniem na kanapce, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Wówczas serki topione są sporym ułatwieniem w przygotowaniu posiłku. Nie każdy wie jednak, że można z nich również przyrządzić smaczną zupę. Zupa pieczarkowa z serkami topionymi będzie nie tylko aromatyczna i wyrazista ale także kremowa. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zjeść takiej zupy, koniecznie musisz jej spróbować! Efekt smakowy na pewno Cię zaskoczy. To zupa bardzo prosta w przygotowaniu ale jest naprawdę bardzo dobra. Warto przygotować ją wówczas kiedy mamy ochotę na coś nowego i nieoczywistego.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować półtora litra bulionu (warzywnego lub drobiowego), pół kilo pieczarek, 20 dag serków topionych, dużą cebulę, łyżkę oliwy z oliwek, makaron-wstążki, łyżkę tymianku, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od obrania pieczarek i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Przypraw je solą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwą patelnię razem z pieczarkami. Przesmażaj około pięciu minut. Zagotuj bulion i wrzuć do niego przesmażone pieczarki. Serki możesz pokroić na mniejsze kawałki a następnie rozpuścić w zupie. Po dodaniu ich do zupy mieszaj aby się rozpuściły. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron możesz ugotować od razu w zupie aby mocniej ją zagęścić. Wówczas podawaj od razu po ugotowaniu. Smacznego!