Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
Przepis na pasztet z cukinii Kosze upominkowe - pomysł na udany świąteczny prezent dla klientów

Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli nieco bardziej znany wariant tradycyjnej grzybowej. Podajemy ją z makaronem lub małymi kluseczkami. Zupa grzybowa ma charakterystyczny smak ale również jest aromatyczna i pełna dobrych wartości odżywczych. Jeżeli jednak przyrządzamy grzybową dosyć często, klasyczny przepis może nam się znudzić. Warto go zatem nieco odświeżyć i uatrakcyjnić. Możemy w tym celu wykorzystać popularne serki topione. Kojarzą się nam one przede wszystkim ze śniadaniem i jedzeniem na kanapce, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Wówczas serki topione są sporym ułatwieniem w przygotowaniu posiłku. Nie każdy wie jednak, że można z nich również przyrządzić smaczną zupę. Zupa pieczarkowa z serkami topionymi będzie nie tylko aromatyczna i wyrazista ale także kremowa. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zjeść takiej zupy, koniecznie musisz jej spróbować! Efekt smakowy na pewno Cię zaskoczy. To zupa bardzo prosta w przygotowaniu ale jest naprawdę bardzo dobra. Warto przygotować ją wówczas kiedy mamy ochotę na coś nowego i nieoczywistego.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować półtora litra bulionu (warzywnego lub drobiowego), pół kilo pieczarek, 20 dag serków topionych, dużą cebulę, łyżkę oliwy z oliwek, makaron-wstążki, łyżkę tymianku, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od obrania pieczarek i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Przypraw je solą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwą patelnię razem z pieczarkami. Przesmażaj około pięciu minut. Zagotuj bulion i wrzuć do niego przesmażone pieczarki. Serki możesz pokroić na mniejsze kawałki a następnie rozpuścić w zupie. Po dodaniu ich do zupy mieszaj aby się rozpuściły. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron możesz ugotować od razu w zupie aby mocniej ją zagęścić. Wówczas podawaj od razu po ugotowaniu. Smacznego!