W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych organów. Najwięcej znaleźć można ich w rybach. Co jednak, jeśli panierowanie ich, będące najczęściej wybieranym sposobem przyrządzenia, już się znudzi? Wówczas poleca się ryba w pomidorach – smaczna i zdrowa.
Zdrowe tłuszcze w diecie
Jak powszechnie wiadomo, dietetycy zachęcają do spożywania ryb dwa lub trzy razy w tygodniu – ma to pozwolić na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczów omeg-3. Dlaczego są one aż tak istotne w diecie człowieka? Ponieważ są one między innymi składnikiem błon komórkowych, biorą udział w syntezie hormonów, pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego człowieka, wspomagają funkcje serca.
Bez ich dostarczenia organizm nie będzie w stanie prawidłowo się rozwijać.
Pomysł na obiad
Prosta w przygotowaniu ryba w pomidorach to nie tylko pomysł na nowe spojrzenie na ryby, ale też sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do posiłku. Bardzo możliwe, że za sprawą tego dania do smaku pomidorów przekona się wiele osób, które do tej pory ich unikały lub jadły w małych ilościach. A przecież pomidory to samo zdrowie!
Wykorzystanie przepisu to także sposób na kawałki panierowanej ryby, które pozostały z innego obiadu i o których wiadomo, że i tak trzeba będzie je zjeść.
Składniki:
– 1 kg filetów z białej ryby
– 2 szklanki pasaty pomidorowej
– 1 szklanka wody
– 3 cebule
– 2 pomidory
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka curry
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– pieprz, sól
Wykonanie
Filety z ryby umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na desce. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Skropić sokiem z pomarańczy. Odstawić.
Każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z masłem. Smażyć kawałki ryby na złoty kolor. Usmażoną rybę przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do cebuli.
Wlać wodę, passatę pomidorową i dodać liście laurowe, ziele angielskie, curry i cukier. Wymieszać
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania i wlć sos. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut.
Najnowsze komentarze