Kiedy będziemy w Japonii po raz pierwszy sporo rzeczy może nas zadziwić. Jedną z takich rzeczy jest właśnie to, jakie zwyczaje kulinarne tam panują. Na przykład za rarytas uznawana jest tam ryba, która może nas zabić i rzeczywiście istnieje realne zagrożenie śmiercią podczas spożywania takiego posiłku. Podczas kiedy biznesmeni w Tokio pracują najbardziej ciężko, na przykład podczas kryzysu takiego, jaki mieliśmy ostatnio, coraz więcej jest właśnie ofiar tej ryby.
Po stresującym dniu pracy Japończycy potrzebuje rozerwać się raczej nie z książką, mimo ze struktura zmęczenia jest taka, ze to właśnie po meczącym i intensywnym dniu powinniśmy odpoczywać łagodnie, to jednak Japończycy po takim ciężkim dniu chce odpoczywać agresywnie, żeby móc odreagować te silne emocje i frustracje powstające podczas całego dnia pracy. Wtedy przychodzi do klubu i kupuje sobie, czy raczej zamawia w restauracji danie z ryby, która może go w efekcie zabić. I płaci za to mnóstwo pieniędzy – japońskich.
Najnowsze komentarze