Konieczność pozostania w domu korzystnie działa na zapał do działań w kuchni. Patrząc na cudowne przepisy kulinarne ze zdjęciami, nabiera się ochoty na pieczenie i gotowanie. Przedstawiamy wam ciekawą, lekką propozycję ciasta idealnego do zrobienia, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.
Tarta cytrynowa z bezą
Ciasto, które jest idealnie zbalansowane. Kwaśna cytryna równoważy słodycz bezy, a wszystko podane jest na wybornym kruchym spodzie. Prawdziwie smaczna i elegancka propozycja, doskonała w towarzystwie herbaty (koniecznie w filiżance).
Składniki
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
- pół kostki masła
- ¼ szklanki cukru drobnego do wypieków
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- opcjonalnie wanilia (może być pod postacią olejku)
krem cytrynowy:
- sok z dwóch cytryn
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¼ kostki masła
- 2 żółtka
- beza”
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i wsyp cukier. Następnie dodaj żółtka, wodę, sól i zagnieć szybko ciasto (w kruchym cieście ważne jest to, aby zbytnio nie dogrzewać ciasta dłońmi). Zagniecione ciasto ulep w kształt dysku, owiń folią i wstaw do lodówki.
- Do miski wlej połowę wody i sok z cytryn. Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie połącz składniki.
- W rondelku rozpuść masło i dodaj drugą połowę wody.
- Do masła wlej zawartość miseczki i podgrzewaj całość, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Wyjmij kruche ciasto z lodówki, stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto.
- Następnie przełóż ciasto delikatnie do formy do tarty, rozłóż i odetnij nadmiar. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 20 minut.
- W tym czasie ubij białka na sztywną pianę (tzw. stiff peaks), stopniowo dodawaj cukier, a na samym końcu przesianą kartoflankę.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, a następnie wyłóż na nie krem cytrynowy oraz ubite białka.
- Całość piecz jeszcze 20 minut w 180 stopniach do momentu, aż beza będzie złocista.
Najnowsze komentarze