Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
Oferowane przez Spółkę Suszarniczą Ogrodnik suszone warzywa dostępne są w różnej formie Torby klockowe

Szlachetny gatunek mięsa

Jagnięcina jest niezwykle delikatnym i szlachetnym gatunkiem mięsa, które jest bardzo bogate we właściwości odżywcze, ale również niezmiernie wymagające w doborze dodatkowych składników i przypraw. Pozyskiwana jest z młodych (do roku) owiec i baranów. Mięso to ma wyjątkowo miękką i sprężystą strukturę, jest bardzo soczyste – co zależne jest od ilości zawartego w nim tłuszczu, który nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Pozostaje po przyrządzeniu wewnątrz mięsa i nadaje mu niebywałą soczystość. Cechą charakterystyczną mięsa jagnięcego jest jego zapach, nieco zbliżony do dziczyzny (zwłaszcza do mięsa z sarny). Wyjątkowość tego mięsa bierze się z ekologicznego chowu zwierząt, wypasanych głównie na wysokogórskich halach w Tatrach oraz Beskidach i żywiących się świeżą roślinnością. Młode zwierzęta są w ciągłym ruchu na powietrzu, co wpływa pozytywnie na sprężystość i jędrność mięśni.

Przyrządzanie jagnięciny

Jagnięcina jest atrakcyjna pod względem kulinarnym, do jej przyrządzenia wykorzystać można różne techniki – duszenie, smażenie, gotowanie, pieczenie… Niezwykle ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa przed właściwą obróbką w kuchni. Przyrządzić możemy potrawy smażone (kotlety z combra jagnięcego lub udźca z kostką, żeberka), duszone (gulasz jagnięcy) lub też gotowane. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kotletów, sznycli, pierogów, kołdunów, kiełbas czy jako danie dla małych dzieci. Potrawy z jagnięciny mogą być podawane zarówno z ziemniakami, jak i z kaszami czy ryżem, a także z chlebem. Do dań z jagnięciny najczęściej dodaje się przyprawy takie jak pieprz czarny, majeranek i cząber. Pikantne dania wzbogaci szczypta cynamonu. Możemy także dodać nasiona kopru włoskiego, rozmaryn czy oregano. Ciemny sos z jagnięciny świetnie uzupełni odrobina tymianku.
Mięso jagnięce nie jest zbyt popularne w naszym kraju – a szkoda, bo warto byłoby zdać sobie sprawę z jego właściwości prozdrowotnych. Być może wpłynęłoby to na większe zainteresowanie daniami przyrządzanymi z tego delikatnego i szlachetnego mięsa.