Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Oferowane przez Spółkę Suszarniczą Ogrodnik suszone warzywa dostępne są w różnej formie Torby klockowe HomeHood meble do domu

Szlachetny gatunek mięsa

Jagnięcina jest niezwykle delikatnym i szlachetnym gatunkiem mięsa, które jest bardzo bogate we właściwości odżywcze, ale również niezmiernie wymagające w doborze dodatkowych składników i przypraw. Pozyskiwana jest z młodych (do roku) owiec i baranów. Mięso to ma wyjątkowo miękką i sprężystą strukturę, jest bardzo soczyste – co zależne jest od ilości zawartego w nim tłuszczu, który nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Pozostaje po przyrządzeniu wewnątrz mięsa i nadaje mu niebywałą soczystość. Cechą charakterystyczną mięsa jagnięcego jest jego zapach, nieco zbliżony do dziczyzny (zwłaszcza do mięsa z sarny). Wyjątkowość tego mięsa bierze się z ekologicznego chowu zwierząt, wypasanych głównie na wysokogórskich halach w Tatrach oraz Beskidach i żywiących się świeżą roślinnością. Młode zwierzęta są w ciągłym ruchu na powietrzu, co wpływa pozytywnie na sprężystość i jędrność mięśni.

Przyrządzanie jagnięciny

Jagnięcina jest atrakcyjna pod względem kulinarnym, do jej przyrządzenia wykorzystać można różne techniki – duszenie, smażenie, gotowanie, pieczenie… Niezwykle ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa przed właściwą obróbką w kuchni. Przyrządzić możemy potrawy smażone (kotlety z combra jagnięcego lub udźca z kostką, żeberka), duszone (gulasz jagnięcy) lub też gotowane. Świetnie sprawdzi się do przygotowania kotletów, sznycli, pierogów, kołdunów, kiełbas czy jako danie dla małych dzieci. Potrawy z jagnięciny mogą być podawane zarówno z ziemniakami, jak i z kaszami czy ryżem, a także z chlebem. Do dań z jagnięciny najczęściej dodaje się przyprawy takie jak pieprz czarny, majeranek i cząber. Pikantne dania wzbogaci szczypta cynamonu. Możemy także dodać nasiona kopru włoskiego, rozmaryn czy oregano. Ciemny sos z jagnięciny świetnie uzupełni odrobina tymianku.
Mięso jagnięce nie jest zbyt popularne w naszym kraju – a szkoda, bo warto byłoby zdać sobie sprawę z jego właściwości prozdrowotnych. Być może wpłynęłoby to na większe zainteresowanie daniami przyrządzanymi z tego delikatnego i szlachetnego mięsa.