Kuchnia śląska jest wyjątkowo różnorodna, choć w większości województwa królują dosyć tłuste, pożywne i proste potrawy. Często serwowany jest choćby kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, różnego rodzaje naleśniki na słodko, placki ziemniaczane z sosami oraz wyborne mięsa i wędliny. Wiele części województwa śląskiego wykształciło jednak swoje własne kulinarne tradycje. Co warto spróbować podczas wizyty na śląsku?
Najważniejsze dania Górnego Śląska
Z pewnością będąc na Górnym Śląsku nie sposób nie spróbować typowego śląskiego obiadu: wieprzowej rolady w aromatycznym sosie, klusek śląskich z ziemniaków i mąki z charakterystycznymi dziurkami i „modrej kapusty” czyli surówki z czerwonej kapusty. Często w restauracyjnej karcie dań na Górnym Śląsku możemy spotkać się z karminadlami (kotletami z mięsa mielonego) czy krupniokiem (w innych częściach kraju nazywanym kaszanką czyli jelitem wypchanym kaszą i podrobami, zwykle przyrządzanym na grillu lub patelni). Typowym dodatkiem do obiadu będzie panszkraut (zwany też przez Ślązaków „ciapkapustą”) czyli uduszoną kapustą z ziemniakami i boczkiem. W śląskich restauracjach zjemy również zupy: kartoflankę, kapuśniak lub żur. Na deser z pewnością warto spróbować szpajzy lub kołocza.
Różnorodność kuchni województwa śląskiego
Wśród wielu regionów wchodzących w skład województwa śląskiego z pewnością warto zwrócić uwagę na Beskid Śląski. W tym rejonie warto spróbować typowych serów, takich jak bryndza, bundz i oscypek. W beskidzkich restauracjach możemy skosztować wybornej baraniny, a w niektórych miejscach podawane są pieczoki czyli ziemniaki z ogniska serwowane z solą, masłem i zsiadłym mlekiem. W tym regionie warto spróbować również gałuszki czyli niewielkie kluseczki z mąki, wody i jajka oraz prażuchy ziemniaczanej ze skwarkami. Nieco innej kuchni możemy spróbować na terenie Zagłębia Dąbrowskiego, gdzie królują pieczonki (ziemniaki pieczone w żeliwnym naczyniu na ognisku z dodatkiem marchwi, buraków, boczku i kiełbasy) oraz aromatyczna zupa zalewajka przypominająca zabielany żurek z ziemniakami.
Najnowsze komentarze