Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Kuchnia śląska jest wyjątkowo różnorodna, choć w większości województwa królują dosyć tłuste, pożywne i proste potrawy. Często serwowany jest choćby kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, różnego rodzaje naleśniki na słodko, placki ziemniaczane z sosami oraz wyborne mięsa i wędliny. Wiele części województwa śląskiego wykształciło jednak swoje własne kulinarne tradycje. Co warto spróbować podczas wizyty na śląsku?

Najważniejsze dania Górnego Śląska

Z pewnością będąc na Górnym Śląsku nie sposób nie spróbować typowego śląskiego obiadu: wieprzowej rolady w aromatycznym sosie, klusek śląskich z ziemniaków i mąki z charakterystycznymi dziurkami i „modrej kapusty” czyli surówki z czerwonej kapusty. Często w restauracyjnej karcie dań na Górnym Śląsku możemy spotkać się z karminadlami (kotletami z mięsa mielonego) czy krupniokiem (w innych częściach kraju nazywanym kaszanką czyli jelitem wypchanym kaszą i podrobami, zwykle przyrządzanym na grillu lub patelni). Typowym dodatkiem do obiadu będzie panszkraut (zwany też przez Ślązaków „ciapkapustą”) czyli uduszoną kapustą z ziemniakami i boczkiem. W śląskich restauracjach zjemy również zupy: kartoflankę, kapuśniak lub żur. Na deser z pewnością warto spróbować szpajzy lub kołocza.

Różnorodność kuchni województwa śląskiego

Wśród wielu regionów wchodzących w skład województwa śląskiego z pewnością warto zwrócić uwagę na Beskid Śląski. W tym rejonie warto spróbować typowych serów, takich jak bryndza, bundz i oscypek. W beskidzkich restauracjach możemy skosztować wybornej baraniny, a w niektórych miejscach podawane są pieczoki czyli ziemniaki z ogniska serwowane z solą, masłem i zsiadłym mlekiem. W tym regionie warto spróbować również gałuszki czyli niewielkie kluseczki z mąki, wody i jajka oraz prażuchy ziemniaczanej ze skwarkami. Nieco innej kuchni możemy spróbować na terenie Zagłębia Dąbrowskiego, gdzie królują pieczonki (ziemniaki pieczone w żeliwnym naczyniu na ognisku z dodatkiem marchwi, buraków, boczku i kiełbasy) oraz aromatyczna zupa zalewajka przypominająca zabielany żurek z ziemniakami.