Fit tarta z borówkami to propozycja dla tych, którzy dbają o dietę. Jest to świetne uzupełnienie posiłku jako deser, bo w końcu jedzenie powinno być przyjemnością, a nie przykrym przymusem. Można ją traktować również jako przekąskę na “cheat day”. Świeże lub mrożone owoce borówki idealnie sprawdzą się jako uzupełnienie diety w owoce, co w okresie jesienno-zimowym jest szczególnie ważne. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, iż można go wykonać BEZ PIECZENIA, co znacznie ułatwia jego wykonanie, jeśli jesteśmy na bakier z ciastami.
Składniki
Będzie potrzebna oczywiście forma do tarty.
Masa serowa
1,5 opakowania serka mascarpone
250-300g borówek świeżych lub mrożonych
1 żółtko
1-2 łyżeczki miodu lub cukru (albo innego słodzidła wedle uznania)
2-4 łyżeczki agaru (wege żelatyny)
Spód ciasta bez pieczenia
1 opakowanie herbatników o obniżonej zawartości cukru
3 łyżki oleju kokosowego
Opcjonalnie: 1-2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka pasty tahini
Masa serowa jest niezwykle prosta do wykonania. Wystarczy ser mascarpone doprowadzić do temperatury pokojowej. Żółtko oddzielić od białka (możemy zamrozić by wykorzystać w innych wypiekach), do żółtka dodać cukier lub inne wybrane słodzidło. Jeśli mamy cheat day możemy wykorzystać cukier lub miód, gdyż na nich kogel mogel najlepiej wychodzi. Dodany do sera powoduje, że masa serowa jest lekka, nie opada, a my przy okazji dostarczamy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin i mikroelementów zawartych w żółtku. Oczywiście jeśli nie jesteśmy fanami takich dodatków to możemy kogel-mogel pominąć. Nic się nie stanie jak go nie dodamy do serka. Kogel-mogel dodać do sera i delikatnie wymieszać aż do jednolitej masy. Borówki pokroić na połówki lub pozostawić całe, wymieszać z przygotowaną masą serową. Agar wystarczy rozpuścić w kilku łyżeczkach wody i dodać do naszej masy. Spowoduje to stężenie sera i pozostałych składników.
Spód naszej tarty jest również bardzo prosty. Wystarczy pokruszyć herbatniki, a olej kokosowy doprowadzić do stanu ciekłego. Pasta tahini uzupełni nam walory smakowe oraz takie mikroskładniki jak kwas foliowy, który powinien być obecny w każdej diecie. Herbatniki i płynne składniki należy zmiksować tak by otrzymać jednolitą masę, która będzie lekko sypka, ale też powinna pod wpływem ucisku dać się ugniatać bez znacznego kruszenia. Takie “ciasto” bez pieczenia możemy od razu wykładać na naszą wcześniej przygotowaną masę do tarty. Wystarczy już pół godziny pobytu w lodówce by spód był gotowy do dalszego przygotowania deseru.
Masę serową wykładać od razu na wcześniej schłodzony spód. Po wyłożeniu warto potrzymać tartę w lodówce jeszcze przez kolejne pół godziny – pozwoli to naszym składnikom znacznie stężeć, co ułatwi nam nakładanie deseru na talerzyk.
Smacznego!
Najnowsze komentarze