Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy zdrowszych odpowiedników, które skutecznie zastąpią ten typ mleka na co dzień. Świetnym rozwiązaniem okazują się przetwory wykonane z mleka koziego czy owczego. Bardzo rzadko znajdziemy je jednak w tradycyjnych sklepach. Gdzie więc ich szukać oraz jakimi właściwościami cechuje się mleko kozie oraz owcze?

  1. Mleko kozie i przetwory – właściwości
  2. Jakie korzyści wynikają z wprowadzenia mleka owczego do diety?
  3. Gdzie zakupić można wysokiej jakości przetwory mleczne?

Mleko kozie i przetwory – właściwości

Mleko kozie istnieje w diecie człowieka od tysięcy lat. Posiada bardzo zbliżoną wartość energetyczną do tradycyjnego mleka krowiego. Jednak co ciekawe, mleko kozie posiada proporcje poszczególnych aminokwasów zbliżone do tych, które występują w mleku kobiecym podczas laktacji. W kozim mleku znajdziemy znacznie mniej uczulającej kazeiny, niż w mleku krowim, co działa korzystnie głównie w przypadku dzieci. Z kolei występujące w mleku kozim białka serwatkowe są znacznie lepiej trawione.

Pozyskiwane od kóz mleko posiada także w sowim składzie związki zwane B-latoglobuliną, która doskonale wiąże witaminę D w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Mleko kozie działa antynowotworowo, a zawarte w nim metioniny oraz treoniny dbają o prawidłowy wzrost młodych organizmów.

Tłuszcz występujący w kozim mleku trawiony jest szybciej i znacznie łatwiej, niż w przypadku mleka krowiego. Kozie mleko bogate jest w krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co także przyspiesza trawienie. Co ciekawe, jedna szklanka mleka koziego zawiera o 60 μg więcej miedzi, o 367 μg więcej cynku, o 37 μg więcej żelaza oraz o 36,6 μg więcej manganu. Dodatkowym atutem płynącym z picia mleka koziego oraz spożywania jego przetworów jest wyższa zawartość witaminy D, kwasu pantotenowego, niacyny, witaminy C, witaminy A, witaminy B2 oraz witaminy B1.

Jakie korzyści wynikają z wprowadzenia mleka owczego do diety?

Znacznie mniej popularną odmianą mleka jest mleko owcze. Nie oznacza to jednak, że nikt z niego nie korzysta, wręcz przeciwnie. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z owczego mleka, które automatycznie kojarzą się z oscypkami, grecką fetą, czy włoskim pecorino.

Mleko owcze posiada aż dwukrotnie więcej tłuszczu niż mleko kozie i krowie, ale jest to tłuszcz, który bardzo łatwo się trawi. Owcze mleko pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a ponadto zawiera znacznie więcej wapnia i białka. Sprzężone kwasy linolinowe działają przeciwnowotworowo, a przy okazji wspomagają odchudzanie.

Gdzie zakupić można wysokiej jakości przetwory mleczne?

W tradycyjnych sklepach bardzo trudno odnaleźć przetwory z mleka koziego i owczego dobrej jakości. Wszystko jest odpowiednio pakowane oraz konserwowane tak, by przetwory zachowały jak najdłużej swoją świeżość. Nie zawsze jednak wpływa to korzystnie na jakość produktu.

Przetwory mleczne kozie i owcze dostępne w sklepach internetowych zazwyczaj charakteryzują się krótka datą przydatności oraz rewelacyjnym składem, dzięki czemu można mieć pewność, że oferują wszystko, co najlepsze. Jogurty kozie i owcze w sklepie Frisco to najwyższa jakość, która doskonale zastąpi wszelkie przetwory z mleka krowiego. Jeśli jesteś uczulony na białko mleka krowiego bądź chcesz zmienić coś w swojej diecie na lepsze, koniecznie sprawdź produkty wytwarzane z mleka owczego i koziego.