Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy zdrowszych odpowiedników, które skutecznie zastąpią ten typ mleka na co dzień. Świetnym rozwiązaniem okazują się przetwory wykonane z mleka koziego czy owczego. Bardzo rzadko znajdziemy je jednak w tradycyjnych sklepach. Gdzie więc ich szukać oraz jakimi właściwościami cechuje się mleko kozie oraz owcze?

  1. Mleko kozie i przetwory – właściwości
  2. Jakie korzyści wynikają z wprowadzenia mleka owczego do diety?
  3. Gdzie zakupić można wysokiej jakości przetwory mleczne?

Mleko kozie i przetwory – właściwości

Mleko kozie istnieje w diecie człowieka od tysięcy lat. Posiada bardzo zbliżoną wartość energetyczną do tradycyjnego mleka krowiego. Jednak co ciekawe, mleko kozie posiada proporcje poszczególnych aminokwasów zbliżone do tych, które występują w mleku kobiecym podczas laktacji. W kozim mleku znajdziemy znacznie mniej uczulającej kazeiny, niż w mleku krowim, co działa korzystnie głównie w przypadku dzieci. Z kolei występujące w mleku kozim białka serwatkowe są znacznie lepiej trawione.

Pozyskiwane od kóz mleko posiada także w sowim składzie związki zwane B-latoglobuliną, która doskonale wiąże witaminę D w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Mleko kozie działa antynowotworowo, a zawarte w nim metioniny oraz treoniny dbają o prawidłowy wzrost młodych organizmów.

Tłuszcz występujący w kozim mleku trawiony jest szybciej i znacznie łatwiej, niż w przypadku mleka krowiego. Kozie mleko bogate jest w krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co także przyspiesza trawienie. Co ciekawe, jedna szklanka mleka koziego zawiera o 60 μg więcej miedzi, o 367 μg więcej cynku, o 37 μg więcej żelaza oraz o 36,6 μg więcej manganu. Dodatkowym atutem płynącym z picia mleka koziego oraz spożywania jego przetworów jest wyższa zawartość witaminy D, kwasu pantotenowego, niacyny, witaminy C, witaminy A, witaminy B2 oraz witaminy B1.

Jakie korzyści wynikają z wprowadzenia mleka owczego do diety?

Znacznie mniej popularną odmianą mleka jest mleko owcze. Nie oznacza to jednak, że nikt z niego nie korzysta, wręcz przeciwnie. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z owczego mleka, które automatycznie kojarzą się z oscypkami, grecką fetą, czy włoskim pecorino.

Mleko owcze posiada aż dwukrotnie więcej tłuszczu niż mleko kozie i krowie, ale jest to tłuszcz, który bardzo łatwo się trawi. Owcze mleko pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a ponadto zawiera znacznie więcej wapnia i białka. Sprzężone kwasy linolinowe działają przeciwnowotworowo, a przy okazji wspomagają odchudzanie.

Gdzie zakupić można wysokiej jakości przetwory mleczne?

W tradycyjnych sklepach bardzo trudno odnaleźć przetwory z mleka koziego i owczego dobrej jakości. Wszystko jest odpowiednio pakowane oraz konserwowane tak, by przetwory zachowały jak najdłużej swoją świeżość. Nie zawsze jednak wpływa to korzystnie na jakość produktu.

Przetwory mleczne kozie i owcze dostępne w sklepach internetowych zazwyczaj charakteryzują się krótka datą przydatności oraz rewelacyjnym składem, dzięki czemu można mieć pewność, że oferują wszystko, co najlepsze. Jogurty kozie i owcze w sklepie Frisco to najwyższa jakość, która doskonale zastąpi wszelkie przetwory z mleka krowiego. Jeśli jesteś uczulony na białko mleka krowiego bądź chcesz zmienić coś w swojej diecie na lepsze, koniecznie sprawdź produkty wytwarzane z mleka owczego i koziego.