Obecnie coraz więcej osób ma problemy z trawieniem glutenu. Problem ten jest coraz bardziej nagłaśniany, więc część osób, które gluten trawią decyduje się na ograniczenie jego ilości lub na dietę bezglutenową. Dlaczego trawienie glutenu to coraz większy problem zdrowotny Polek i Polaków?
Z czego wynikają problemy z trawieniem glutenu?
Im więcej jest dostępnej na rynku pszenicy modyfikowanej genetycznie, tym większa ilość osób nie jest w stanie trawić glutenu. Wynika to z tego, że ich kosmki jelitowe ulegają sklejeniu się i przez to nie są w stanie poprawnie strawić pokarmu. Taka sytuacja objawia się bardzo nieprzyjemnym, kłującym bólem brzucha i czasem także zwracaniem treści żołądkowej.
Alternatywa do spożywania glutenu
Osoby nietolerujące glutenu powinny spożywać specjalne pieczywo, które go nie zawiera, jak np. chleb bezglutenowy na soku pomarańczowym. Również w przypadku takiej diety należy unikać wszelkiego rodzaju panierek, które są przygotowane z bułki tartej, która również zawiera gluten. Z diety w takiej sytuacji również należy wykreślić ogromną ilość słodyczy, ponieważ wszelkiego rodzaju wafelki czy rurki z kremem również zawierają gluten. Niestety trzeba też zrezygnować z popularnych dań typu fast food, takich jak pizza czy burgery. Również dania mączne, takie jak pierogi, makarony, kluski – powinny zostać wyeliminowane z diety osoby, która nie toleruje glutenu.
Co w takim razie zostaje? Alternatywną mąką często bywa mąka kukurydziana, chociaż obecnie dostępna jest także mąka ryżowa oraz mąka z cieciorki. Z tego typu mąk można samodzielnie wykonać pieczywo, upiec pizzę czy usmażyć naleśniki. Oczywiście wymaga to spędzenia większej ilości czasu w kuchni i nauczenia się gotowania. Oczywiście nie każdy będzie mieć na to gotowość, dlatego wiele sklepów oferuje specjalne pieczywo bezglutenowe, które w smaku przypomina zwykły chleb pszenny lub żytni. W większych miastach znajdzie się także pizzę na spodzie bezglutenowym lub gotowe spody w supermarketach.
Najnowsze komentarze