Wiosna to okres, w którym na targach i sklepach pojawiają się różne, smaczne oraz zdrowe warzywa. Jednym z nich, są szparagi. Te bogate w wiele witamin oraz składniki odżywcze warzywa, cieszą się dużym uznaniem. Dlaczego? Są łatwe w przygotowaniu, mają wyrazisty oraz niepowtarzalny smak i są doskonałym źródłem witaminy A, B, C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu oraz błonnika. Poprawiają odporność, oraz pracę jelit, dzięki czemu są uznawane za warzywo lecznicze, chętnie wykorzystywane również w dietach odchudzających.
Jakie potrawy można z nich przyrządzić?
Szparagi, niezależnie od koloru, należy poddać obróbce termicznej. Można je gotować, smażyć, piec czy grillować, dzięki czemu przygotujemy z nich smaczne i zdrowe danie dla każdego.
Choć pomysłów na dania które można przygotować ze szparagów jest wiele, na szczególną uwagę zasługują dietetyczne sałatki, bogate w witaminy. Doskonale nadają się na drugie śniadanie, lub mogą stanowić element diety niskokalorycznej. Jak przygotować smaczną oraz zdrową sałatkę ze szparagami?
Pęczek szparagów myjemy i wrzucamy na pięć minut do wrzącej i osolonej wody. W między czasie do miski wrzucamy garść koktajlowych pomidorków, pokrojony na małe kawałki ser mozzarella- może być również wersja małych kuleczek, dodajemy ulubione przyprawy, natkę pietruszki oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Ugotowane szparagi dodajemy do przygotowanych składników, po czym wszystko ze sobą łączymy. Do sałatki można dodać również ulubioną sałatę, na przykład rzymska lub lodową, dzięki czemu sałatka na bierze zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Przygotowana potrawa, nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie lub na kolację. Można dodać ją jako zdrowy dodatek do potraw grillowanych. Będzie pysznym oraz kolorowym dodatkiem, które pokochają nawet dzieci.
Ze względu na delikatność, mięsistość oraz wyrazisty smak, do przygotowania sałatki najlepiej wykorzystać szparagi zielone. Są one bowiem najlepszym pod względem smaku rodzaje szparagów.
Najnowsze komentarze