Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

W przeciętnej kuchni możemy spotkać wiele akcesoriów kuchennych, które ułatwiają nam codzienne przygotowanie posiłków. Czasem jednak – z niewiedzy lub ze zwykłej oszczędności – rezygnujemy z wielu dodatkowych, pomocnych rozwiązań, na rzecz tradycyjnych metod.

Przedstawiamy cztery akcesoria kuchenne, które przydadzą się w każdej kuchni!

1. Mała tarka do czosnku. Czosnek do potraw często wyciskany jest przez praskę lub drobno siekany. Jednak najmocniejszy efekt uzyskamy poprzez ścieranie go na drobnej tarce. Małe, płaskie tarki do czosnku umożliwiają tarcie przypraw bezpośrednio nad patelnią lub naczyniem, co pozwala zminimalizować liczbę naczyń do mycia oraz ograniczają czas przygotowania posiłków.

2. Stojak na pokrywki. Jeśli mamy dość wiecznego bałaganu w szafkach, powinniśmy zaopatrzyć się w stojak na pokrywki, który możemy umieścić na szafce lub jej drzwiczkach. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w jeden duży zestaw naczyń, które można z łatwością przechowywać. Garnki Steinhoff opinie posiadają wyjątkowo dobre, także w kwestii ich przechowywania.

3. Klipsy do przypraw. Większość przypraw należy przechowywać w szczelnych, szklanych słoiczkach, by nie straciły one swojego intensywnego aromatu. Jednak przyprawy, które używane są rzadko w naszym domu możemy zabezpieczyć specjalnymi klipsami, które znacząco przedłużą trwałość produktu. Możemy również używać ich do spinania papierowych i foliowych opakowań z produktami sypkimi.

4. Specjalne obieraczki. Wśród wielu różnych rozwiązań i gadżetów, specjalne miejsce należy do obieraczek dedykowanych różnym warzywom i owocom. Oczywiście, nie musimy mieć ich wszystkich! Warto jednak zastanowić się, które z produktów roślinnych spożywamy najczęściej i zakupić obieraczkę, która w szybki sposób pozwoli na pozbycie się skórki warzywa lub owocu.