Jeżeli nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku lub zaskoczą nas nieplanowani goście, nie zdążymy przygotować czegoś do jedzenia, nic straconego. Jest kilka sprawdzonych potraw, które można przygotować w zaledwie kilka albo kilkanaście minut. Jedną z takich potraw jest właśnie tarta, czyli ciasto przygotowane na bazie mąki, żółtka i wody oraz dowolne dodatki. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie spodu do tarty i obawiamy się, aby z nie wyszła nam tarta zakalec, możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętajmy jednak aby wyjąć je chwilę przed rozpoczęciem pieczenia, ponieważ od razu po wyjęciu z lodówki jest ono twarde i może się podziurawić, przez co farsz będzie wypadał z naszej tarty.
Szybka tarta na niespodziewane wizyty, niezapowiedzianych gości
Chyba każdy z nas chociaż raz był zaskoczony nieplanowaną wizytą, co wtedy zaoferować gościom, jeżeli nic nie zdążyliśmy przygotować?
Na wstępie warto zaproponować coś do picia oraz zimne przekąski, które mamy pod ręką. Jeżeli goście planują zostać u nas na kolacje, to możemy przygotować na szybko tarte z tuńczykiem. Do przygotowania tarty będziemy potrzebować ciasta francuskiego, tuńczyka w puszce, pomidory w puszce, cebula i przyprawy ulubione.
Przygotowanie szybkiej tarty:
Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, czekamy kilka minut, między czasie rozgrzewamy piekarnik, przygotowujemy tuńczyka, odcedzamy go z zalewy, pomidory z puszki, odsączamy z nadmiaru soku, kroimy cebulę w piórka. Cebulę i pomidory podsmażamy delikatnie razem z pomidorami do odparowania wody, dodajemy suszone przyprawy, sól i pieprz.
Następnie rozkładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach i wstawiamy na 3 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z pieca blaszkę i wykładamy kolejno na ciasto francuskie podsmażoną cebulkę z pomidorami, tuńczyk i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu ciasta francuskiego. Między czasie obserwujemy czy nasza tarta się nie przypala.
Gotowe danie podajemy razem z zieloną sałatą i innymi, ulubionymi warzywami.
Najnowsze komentarze