Pomysły na pyszne sałatki z jajkiem – inspiracje na szybkie i zdrowe dania
Sałatki to jedne z najprostszych i najszybszych posiłków, które można przygotować na różne okazje. Są zdrowe, pożywne i można je łatwo dostosować
Drugie dania dla rocznego dziecka: Praktyczne pomysły na zdrowe i smaczne posiłki
Żywienie dziecka w wieku jednego roku to kluczowy element dbania o jego zdrowie i rozwój. Gdy maluch osiąga ten wiek, jego dieta powinna
Odkryj Sekrety Tworzenia Doskonałej Sałatki na Obiad
Szukasz pomysłów na lekkie, ale sycące danie na obiad? Sałatka może być idealnym rozwiązaniem! Sprawdź, jak stworzyć smaczną sałatkę, która zaspokoi Twoje podniebienie
Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Kulinarna Wyprawa z Serkiem Mascarpone: Dania Obiadowe, Które Zaskoczą Cię Smakiem!
Szukasz nowych inspiracji kulinarnych? A może chcesz odkryć możliwości wykorzystania sera mascarpone w codziennym gotowaniu? Przeczytaj
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu

Jeżeli nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku lub zaskoczą nas nieplanowani goście, nie zdążymy przygotować czegoś do jedzenia, nic straconego. Jest kilka sprawdzonych potraw, które można przygotować w zaledwie kilka albo kilkanaście minut. Jedną z takich potraw jest właśnie tarta, czyli ciasto przygotowane na bazie mąki, żółtka i wody oraz dowolne dodatki. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie spodu do tarty i obawiamy się, aby z nie wyszła nam tarta zakalec, możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętajmy jednak aby wyjąć je chwilę przed rozpoczęciem pieczenia, ponieważ od razu po wyjęciu z lodówki jest ono twarde i może się podziurawić, przez co farsz będzie wypadał z naszej tarty.

Szybka tarta na niespodziewane wizyty, niezapowiedzianych gości

Chyba każdy z nas chociaż raz był zaskoczony nieplanowaną wizytą, co wtedy zaoferować gościom, jeżeli nic nie zdążyliśmy przygotować?
Na wstępie warto zaproponować coś do picia oraz zimne przekąski, które mamy pod ręką. Jeżeli goście planują zostać u nas na kolacje, to możemy przygotować na szybko tarte z tuńczykiem. Do przygotowania tarty będziemy potrzebować ciasta francuskiego, tuńczyka w puszce, pomidory w puszce, cebula i przyprawy ulubione.

Przygotowanie szybkiej tarty:

Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, czekamy kilka minut, między czasie rozgrzewamy piekarnik, przygotowujemy tuńczyka, odcedzamy go z zalewy, pomidory z puszki, odsączamy z nadmiaru soku, kroimy cebulę w piórka. Cebulę i pomidory podsmażamy delikatnie razem z pomidorami do odparowania wody, dodajemy suszone przyprawy, sól i pieprz.
Następnie rozkładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach i wstawiamy na 3 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z pieca blaszkę i wykładamy kolejno na ciasto francuskie podsmażoną cebulkę z pomidorami, tuńczyk i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu ciasta francuskiego. Między czasie obserwujemy czy nasza tarta się nie przypala.
Gotowe danie podajemy razem z zieloną sałatą i innymi, ulubionymi warzywami.