W obecnych czasach coraz bardziej zacierają się różnice mierzy prawdziwym barem, pubem, czy restauracją. Tak naprawdę nie ma dzisiaj już miejsc,w których serwowałoby jedynie jeden rodzaj usług gastronomicznych. Wyjątkiem są oczywiście typowe bary, chociaż i w nich znajdują się nawet jakieś małe kuchenki mikrofalowe, w których podaje się jakieś mrożone zapiekanki i pizze. Jest tak dlatego, że prawdziwi smakosze rzadko się zdarzają i tak naprawdę rzadko przychodzą do restauracji.
A może inaczej – często chodzą do restauracji, ale stanowią prawdziwą mniejszość w jakimkolwiek społeczeństwie. W większości ludzie jednak przychodzą do restauracji, bo są głodni, albo szukają odpowiedniego miejsca na uroczystą, albo mniej ale zawsze jakaś okazję. Wtedy to, jaka to jest kuchnia w restauracji stanowi drugorzędne znaczenie, ważniejszy jest merketing, marka miejsca, to co ono sobą reprezentuję, bo wyjście do restauracji to również pewien zbytek, dodatek, symbol. Dlatego tak liczy się na przykład wystrój.
Najnowsze komentarze