Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
restauracja białka tatrzańska naturalne konfitury nastrzykiwarka do mięsa obi

Wszyscy doskonale wiemy, co jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej, ale czy zastanawialiście się kiedyś, z jakiego miasta pochodzi pizza?

MIASTO U STÓP WULKANU

Jednym z najbardziej znanych włoskich wulkanów jest Wezuwiusz, którego ostatnia erupcja miała miejsce w latach 40 poprzedniego wieku. To właśnie u jego podnóża znajduje się Neapol – kolebka pizzy. Choć jedzenie pieczonego chleba z oliwą i przyprawami było popularne już tysiące lat temu w Azji, formę zbliżoną do teraźniejszej danie otrzymało pod koniec XIX wieku, kiedy miasto odwiedziła królowa Margherita di Savoia z mężem Umberto. Przygotowano dla nich wersję z pomidorami, mozzarellą i bazylią, których kolory miały nawiązywać do barw narodowych. Kobieta była zachwycona potrawą i wystosowała list pochwalny do kucharza, a pizza została nazwana jej imieniem. Mimo iż na świecie powstały tysiące odmian z przeróżnymi składnikami, to właśnie po margheritę najczęściej sięgają Włosi.

Z CZEGO JESZCZE SŁYNIE NEAPOL?

Najważniejszym punktem podczas podróży do Włoch jest oczywiście skosztowanie pizzy w lokalnej pizzerii, jednak warto wiedzieć, co jeszcze ma nam do zaoferowania Neapol. Zamek Sant’Elmo zbudowany w średniowieczu jest obecnie siedzibą Muzeum Sztuki XX wieku oraz wspaniałym punktem widokowym na miasto, wulkan i całą Zatokę Neapolitańską. Inne fascynujące muzea to przede wszystkim Muzeum Archeologiczne i Cappella Sansevero, warto odwiedzić także liczne bazyliki, katedry i kościoły. Po wszystkim możesz wypożyczyć skuter i poczuć się jak tubylec, lawirując między wąskimi uliczkami i rozwieszonym wszędzie praniem lub wybrać się na spacer brzegiem Morza Tyrreńskiego. Niezapomniane wrażenia gwarantowane!