Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
Catering na urodziny Wrocław hurtownia z artykulami kuchennymi Thermomix

Urodziny to szczególna okazja do spotkania z najbliższymi: rodziną i przyjaciółmi. Można wówczas spędzić miło czas i urządzić niezapomniane przyjęcie. Niezbędnym atrybutem każdego przyjęcia urodzinowego jest oczywiście tort urodzinowy. Tort kojarzy się z ciastem bardzo wykwintnym, misternie ozdobionym i udekorowanym, o pysznym smaku. Często podkreśla się, że jest to ciasto bardzo skomplikowane i aby się udało, wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych i wiele czasu. To nie do końca prawda. W domu także możemy zrobić szybki tort urodzinowy bez pieczenia.

Tort jak z cukierni

Tort urodzinowy najczęściej zamawiamy w cukierni. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele zalet: możemy wybierać spośród licznych wzorów, zamówić konkretny napis dla solenizanta czyli spersonalizować ciasto tak by uzyskać efekt „wow”. Zamówiony tort ma również tę zaletę, że możemy zamówić nawet najbardziej skomplikowane pod względem wykonania ciasto. Cukiernicy potrafią wyczarować prawdziwe cuda a ograniczać ich może własna wyobraźnia. Zamówienie tortu to także oszczędność czasu oraz dobra opcja dla osób, które nie lubią lub nie potrafią piec. Klienci podkreślają często, że upieczenie tortu może trwać wiele godzin, wymaga umiejętności i precyzji. Niezależnie od tego, istnieją przepisy na szybki tort urodzinowy bez pieczenia, który można przyrządzić niemal błyskawicznie i bez wielkich umiejętności cukierniczych. Wystarczą odpowiednie składniki i odrobina dobrych chęci. Dowiedz się, jak przygotować taki tort!

Składniki i przepis

Do przygotowania tego tortu potrzebujemy 150 g (ok. 18 sztuk) podłużnych biszkoptów, 180 g okrągłych biszkoptów, 250 ml mocnej kawy, 500 g serka mascarpone, 400 g śmietany kremówki, łyżkę żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, kakao i malin. Opcjonalnie możemy także dodać ulubioną nalewkę, ulubiony alkohol lub inne owoce. Przepis ten ma tę zaletę, że można go modyfikować i dodawać inne owoce, za każdym razem uzyskując inny efekt smakowy.

Zaczynamy od zaparzenia kawy i kiedy przestygnie, dodajemy do niej alkohol. Następnie namaczamy żelatynę w wodzie tak, żeby przykryć ją w całości i czekamy aż napęcznieje.
Ubijamy w mikserze mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Następnie do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie okrągłe biszkopty maczamy w kawie z alkoholem ale trzeba robić to krótko, żeby nie rozmokły. Układamy je na spodzie jednocześnie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu i posypujemy kakao. Nakładamy biszkopty i powtarzamy kolejne warstwy kremu i biszkoptów do czasu aż wykorzystamy wszystko. Ostatnią warstwę dekorujemy wyciskanymi różyczkami z kremu a cały tort możemy przyozdobić malinkami lub innymi owocami.
Następnie całość wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. I gotowe!