Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Jeżeli nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku lub zaskoczą nas nieplanowani goście, nie zdążymy przygotować czegoś do jedzenia, nic straconego. Jest kilka sprawdzonych potraw, które można przygotować w zaledwie kilka albo kilkanaście minut. Jedną z takich potraw jest właśnie tarta, czyli ciasto przygotowane na bazie mąki, żółtka i wody oraz dowolne dodatki. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie spodu do tarty i obawiamy się, aby z nie wyszła nam tarta zakalec, możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętajmy jednak aby wyjąć je chwilę przed rozpoczęciem pieczenia, ponieważ od razu po wyjęciu z lodówki jest ono twarde i może się podziurawić, przez co farsz będzie wypadał z naszej tarty.

Szybka tarta na niespodziewane wizyty, niezapowiedzianych gości

Chyba każdy z nas chociaż raz był zaskoczony nieplanowaną wizytą, co wtedy zaoferować gościom, jeżeli nic nie zdążyliśmy przygotować?
Na wstępie warto zaproponować coś do picia oraz zimne przekąski, które mamy pod ręką. Jeżeli goście planują zostać u nas na kolacje, to możemy przygotować na szybko tarte z tuńczykiem. Do przygotowania tarty będziemy potrzebować ciasta francuskiego, tuńczyka w puszce, pomidory w puszce, cebula i przyprawy ulubione.

Przygotowanie szybkiej tarty:

Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, czekamy kilka minut, między czasie rozgrzewamy piekarnik, przygotowujemy tuńczyka, odcedzamy go z zalewy, pomidory z puszki, odsączamy z nadmiaru soku, kroimy cebulę w piórka. Cebulę i pomidory podsmażamy delikatnie razem z pomidorami do odparowania wody, dodajemy suszone przyprawy, sól i pieprz.
Następnie rozkładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach i wstawiamy na 3 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z pieca blaszkę i wykładamy kolejno na ciasto francuskie podsmażoną cebulkę z pomidorami, tuńczyk i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu ciasta francuskiego. Między czasie obserwujemy czy nasza tarta się nie przypala.
Gotowe danie podajemy razem z zieloną sałatą i innymi, ulubionymi warzywami.