Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Jeżeli nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku lub zaskoczą nas nieplanowani goście, nie zdążymy przygotować czegoś do jedzenia, nic straconego. Jest kilka sprawdzonych potraw, które można przygotować w zaledwie kilka albo kilkanaście minut. Jedną z takich potraw jest właśnie tarta, czyli ciasto przygotowane na bazie mąki, żółtka i wody oraz dowolne dodatki. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie spodu do tarty i obawiamy się, aby z nie wyszła nam tarta zakalec, możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętajmy jednak aby wyjąć je chwilę przed rozpoczęciem pieczenia, ponieważ od razu po wyjęciu z lodówki jest ono twarde i może się podziurawić, przez co farsz będzie wypadał z naszej tarty.

Szybka tarta na niespodziewane wizyty, niezapowiedzianych gości

Chyba każdy z nas chociaż raz był zaskoczony nieplanowaną wizytą, co wtedy zaoferować gościom, jeżeli nic nie zdążyliśmy przygotować?
Na wstępie warto zaproponować coś do picia oraz zimne przekąski, które mamy pod ręką. Jeżeli goście planują zostać u nas na kolacje, to możemy przygotować na szybko tarte z tuńczykiem. Do przygotowania tarty będziemy potrzebować ciasta francuskiego, tuńczyka w puszce, pomidory w puszce, cebula i przyprawy ulubione.

Przygotowanie szybkiej tarty:

Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, czekamy kilka minut, między czasie rozgrzewamy piekarnik, przygotowujemy tuńczyka, odcedzamy go z zalewy, pomidory z puszki, odsączamy z nadmiaru soku, kroimy cebulę w piórka. Cebulę i pomidory podsmażamy delikatnie razem z pomidorami do odparowania wody, dodajemy suszone przyprawy, sól i pieprz.
Następnie rozkładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach i wstawiamy na 3 minuty do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z pieca blaszkę i wykładamy kolejno na ciasto francuskie podsmażoną cebulkę z pomidorami, tuńczyk i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu ciasta francuskiego. Między czasie obserwujemy czy nasza tarta się nie przypala.
Gotowe danie podajemy razem z zieloną sałatą i innymi, ulubionymi warzywami.