Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
baseny przydomowe nawilżacze fryzjerskie

Konieczność pozostania w domu korzystnie działa na zapał do działań w kuchni. Patrząc na cudowne przepisy kulinarne ze zdjęciami, nabiera się ochoty na pieczenie i gotowanie. Przedstawiamy wam ciekawą, lekką propozycję ciasta idealnego do zrobienia, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.

Tarta cytrynowa z bezą

Ciasto, które jest idealnie zbalansowane. Kwaśna cytryna równoważy słodycz bezy, a wszystko podane jest na wybornym kruchym spodzie. Prawdziwie smaczna i elegancka propozycja, doskonała w towarzystwie herbaty (koniecznie w filiżance).

Składniki

kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
  • pół kostki masła
  • ¼ szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie wanilia (może być pod postacią olejku)

krem cytrynowy:

  • sok z dwóch cytryn
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ kostki masła
  • 2 żółtka
  • beza”
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i wsyp cukier. Następnie dodaj żółtka, wodę, sól i zagnieć szybko ciasto (w kruchym cieście ważne jest to, aby zbytnio nie dogrzewać ciasta dłońmi). Zagniecione ciasto ulep w kształt dysku, owiń folią i wstaw do lodówki.
  2. Do miski wlej połowę wody i sok z cytryn. Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie połącz składniki.
  3. W rondelku rozpuść masło i dodaj drugą połowę wody.
  4. Do masła wlej zawartość miseczki i podgrzewaj całość, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto.
  6. Następnie przełóż ciasto delikatnie do formy do tarty, rozłóż i odetnij nadmiar. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 20 minut.
  7. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę (tzw. stiff peaks), stopniowo dodawaj cukier, a na samym końcu przesianą kartoflankę.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, a następnie wyłóż na nie krem cytrynowy oraz ubite białka.
  9. Całość piecz jeszcze 20 minut w 180 stopniach do momentu, aż beza będzie złocista.