Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
nawilżacze fryzjerskie

Konieczność pozostania w domu korzystnie działa na zapał do działań w kuchni. Patrząc na cudowne przepisy kulinarne ze zdjęciami, nabiera się ochoty na pieczenie i gotowanie. Przedstawiamy wam ciekawą, lekką propozycję ciasta idealnego do zrobienia, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.

Tarta cytrynowa z bezą

Ciasto, które jest idealnie zbalansowane. Kwaśna cytryna równoważy słodycz bezy, a wszystko podane jest na wybornym kruchym spodzie. Prawdziwie smaczna i elegancka propozycja, doskonała w towarzystwie herbaty (koniecznie w filiżance).

Składniki

kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
  • pół kostki masła
  • ¼ szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie wanilia (może być pod postacią olejku)

krem cytrynowy:

  • sok z dwóch cytryn
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ kostki masła
  • 2 żółtka
  • beza”
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i wsyp cukier. Następnie dodaj żółtka, wodę, sól i zagnieć szybko ciasto (w kruchym cieście ważne jest to, aby zbytnio nie dogrzewać ciasta dłońmi). Zagniecione ciasto ulep w kształt dysku, owiń folią i wstaw do lodówki.
  2. Do miski wlej połowę wody i sok z cytryn. Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie połącz składniki.
  3. W rondelku rozpuść masło i dodaj drugą połowę wody.
  4. Do masła wlej zawartość miseczki i podgrzewaj całość, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto.
  6. Następnie przełóż ciasto delikatnie do formy do tarty, rozłóż i odetnij nadmiar. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 20 minut.
  7. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę (tzw. stiff peaks), stopniowo dodawaj cukier, a na samym końcu przesianą kartoflankę.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, a następnie wyłóż na nie krem cytrynowy oraz ubite białka.
  9. Całość piecz jeszcze 20 minut w 180 stopniach do momentu, aż beza będzie złocista.