Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić, by właśnie tak smakowało?

Wino truskawkowe przepis

Żeby zrobić doskonałe wino truskawkowe potrzebujemy :
– 5 kilogramów świeżych truskawek,
– 4 kilogramów cukru,
– 8 litrów wody,
– kwasek cytrynowy,
– drożdże winiarskie,
– pożywka dla drożdży,
– szklanka mocnej herbaty.

Jak przygotować wino truskawkowe?

Truskawki najpierw należy dokładnie przebrać, odciąć szypułki, wrzucić nadpsute lub uszkodzone owoce. Następnie dokładnie trzeba je wypłukać i osuszyć.
Wsypujemy je do umytego garnka i tłuczemy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy je tak na chwilę.
Przystępujemy do przygotowania syropu cukrowego. 6 litrów wody gotujemy, następnie wsypujemy do niej cukier – 3 kilogramy – i rozpuszczamy. Gorący odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy wodę w czajniku i zaparzamy szklankę herbaty – jeśli jest sypana to najlepiej w zaparzaczu lub odsączyć ją przez drobne sitko, gazę.
Chłodny syrop wlewamy do truskawek razem z kwaskiem, herbatą i drożdżami. Całość przelewamy do czystej butli fermentacyjnej – możemy ją przez zalaniem nastawem wypłukać ją roztworem pirosiarczynu sodu.
Odstawiamy całość na 5-6 dni do burzliwej fermentacji – otwór najlepiej zatkać gazą i gumką lub korkiem z rurką wyposażoną w pułapkę wodną.
Po niecałym tygodniu wlewamy do baniaka pozostały cukier i wodę i znów odstawiamy zatkany. Gdy zauważymy, że wino już nie pracuje – po 4 tygodniach – zbieramy klarowne wino z góry i zostawiamy osad na dole. Płuczemy całość i wlewamy wino znów. Tym razem odstawiamy całość na 4 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.
Po tym czasie młode wino możemy rozlać do butelek.

Słowo na koniec

Młode wino truskawkowe warto zostawić jeszcze do leżakowania w mniejszych butelkach. Podobnie jak każde inne wino staje się lepsze wraz z czasem. Jednak pierwszej degustacji możemy dokonać wraz z rozlewaniem do mniejszych butelek.
Najlepiej podawać lekko schłodzone.