Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli

Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić, by właśnie tak smakowało?

Wino truskawkowe przepis

Żeby zrobić doskonałe wino truskawkowe potrzebujemy :
– 5 kilogramów świeżych truskawek,
– 4 kilogramów cukru,
– 8 litrów wody,
– kwasek cytrynowy,
– drożdże winiarskie,
– pożywka dla drożdży,
– szklanka mocnej herbaty.

Jak przygotować wino truskawkowe?

Truskawki najpierw należy dokładnie przebrać, odciąć szypułki, wrzucić nadpsute lub uszkodzone owoce. Następnie dokładnie trzeba je wypłukać i osuszyć.
Wsypujemy je do umytego garnka i tłuczemy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy je tak na chwilę.
Przystępujemy do przygotowania syropu cukrowego. 6 litrów wody gotujemy, następnie wsypujemy do niej cukier – 3 kilogramy – i rozpuszczamy. Gorący odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy wodę w czajniku i zaparzamy szklankę herbaty – jeśli jest sypana to najlepiej w zaparzaczu lub odsączyć ją przez drobne sitko, gazę.
Chłodny syrop wlewamy do truskawek razem z kwaskiem, herbatą i drożdżami. Całość przelewamy do czystej butli fermentacyjnej – możemy ją przez zalaniem nastawem wypłukać ją roztworem pirosiarczynu sodu.
Odstawiamy całość na 5-6 dni do burzliwej fermentacji – otwór najlepiej zatkać gazą i gumką lub korkiem z rurką wyposażoną w pułapkę wodną.
Po niecałym tygodniu wlewamy do baniaka pozostały cukier i wodę i znów odstawiamy zatkany. Gdy zauważymy, że wino już nie pracuje – po 4 tygodniach – zbieramy klarowne wino z góry i zostawiamy osad na dole. Płuczemy całość i wlewamy wino znów. Tym razem odstawiamy całość na 4 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.
Po tym czasie młode wino możemy rozlać do butelek.

Słowo na koniec

Młode wino truskawkowe warto zostawić jeszcze do leżakowania w mniejszych butelkach. Podobnie jak każde inne wino staje się lepsze wraz z czasem. Jednak pierwszej degustacji możemy dokonać wraz z rozlewaniem do mniejszych butelek.
Najlepiej podawać lekko schłodzone.