Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Jednym z najczęściej występujących dylematów stojących przed organizatorami spotkania rodzinnego jest kwestia sposobu ugoszczenia osób odwiedzających nasze mieszkania. Można powiedzieć, że typową zastawą stołową w Polsce są wędliny, napoje słodkie, napoje alkoholowe, słodycze i oczywiście – różnego rodzaju ciasta. Przygotowywane ciasta często stają się tematem do rozmów przez osoby, które są zainteresowana szeroko pojętą kulinarią przy rodzinnym stole.

Na jakie ciasto powinniśmy postawić?

W gruncie rzeczy, często nie musimy nawet zaskakiwać niczym nowym. Wystarczy postawić na sprawdzony przepis i na sprawdzony smak – idealnym przykładem takiego ciasta może być chociażby ciasto cytrynowe. Cytrynowe ciasto jest gwarancją smaku – takie ciasto zna praktycznie każdy, a jego smak jest na tyle uniwersalny, że większość osób będzie w stanie zajadać się nim bez końca.

Jak przygotować idealne ciasto?

Przepisów jest wiele – jeśli nie mamy jakiegoś sprawdzonego przepisu, który najbardziej odpowiadałby naszym upodobaniom, możemy wyszukać go na wiele innych sposobów. Żyjemy w czasach Internetu, a odnalezienie przepisu na smaczne ciasto cytrynowe nie powinno zająć nam zbyt wiele czasu – dosłownie, jest to kwestia zaledwie kilku kliknięć. Przed wyszukaniem przepisu, warto podkreślić składniki, które będą nam potrzebne. Jeśli robimy zakupy przed sprawdzeniem przepisu, warto jest dopisać do naszej listy zakupów kilka niezbędnych składników. Przed przyrządzeniem ciasta cytrynowego, powinniśmy wyposażyć się w tortową mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sok cytrynowy, jogurt naturalny, olej roślinny, cukier – oraz oczywiście – jajka. Bez wyżej wymienionych składników z pewnością nie będziemy w stanie przygotować szybkiego, a zarazem smacznego, ciasta cytrynowego. Warto podkreślić, że przygotowanie ciasta cytrynowego należy do czynności błyskawicznych – to z kolei oznacza, że cały proces, łącznie z pieczeniem, nie powinien potrwać dłużej niż dwie godziny.