Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią z górskich regionów to możesz stać się jej zwolennikiem albo przeciwnikiem. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Każda góralska kuchnia ma podobne cechy do siebie.
W tym krótkim artykule przybliżymy kilka góralskich potraw, skupiając się w głównej mierze na tradycjach pienińskich.

Gdzie w Pieninach posilić się kuchnią tradycyjną

W rejonach górskich zazwyczaj “dobrze zjesz” w schroniskach ulokowanych pomiędzy górskimi szczytami albo w miejscowych karczmach w mieście lub domostwach na wsi, które są do podawania posiłków dla turystów.
W Pieninach Małych schroniskiem podającym smaczne posiłki jest schronisko pod Durbaszką do którego dotrzesz ze szlaków prowadzących ze wsi Jaworki. Zjesz tutaj tradycyjne pierogi, napijesz się dobrej kawy, jednak pamiętać należy o tym, żeby zabrać gotówkę, bo (przynajmniej tak było dwa lata temu) tylko taką płatność przyjmują.
W schroniskach zjesz pierogi z bryndzą czyli serem owczym, które mają charakterystyczny słono-kwaśny smak, a kupisz je za około 15 zł. Kolejnym takim miejscem jest nisko, łatwo dostępne schronisko w Szczawnicy zwane Orlica.
W mieście znajdziesz Karczmę u Polowacy, która ugości cię nie tylko pstrągiem z miejscowych połowów, który smakuje wybornie, ale także kwaśnicą z żeberkiem czy serem z żurawiną na przystawkę. Wybór w menu jest zdecydowanie obszerny, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Oczywiście w Pieninach znajdziesz również cukiernie oraz pizzerie, a tam w menu ogólnie dostępne smakołyki, jakie w każdym mieście.

Tradycyjnymi potrawami są:

  • Baran po szczawnicku
  • Kulasa ze spyrką
  • Chłodnik po sromowsku
  • Gałuski
  • Gurlanka zasmażana
  • Gulasz wieprzowy z kopytem pienińskim
  • Pamuła
  • Pęcok na wędzonce
  • Rosół z baraniny z grulami
  • Śliwianka
  • Oraz wiele innych…

Warto o tym pamiętać wyjeżdżając w Pieniny, by będąc tam skosztować smaków charakterystycznych dla tego regionu.