Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią z górskich regionów to możesz stać się jej zwolennikiem albo przeciwnikiem. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Każda góralska kuchnia ma podobne cechy do siebie.
W tym krótkim artykule przybliżymy kilka góralskich potraw, skupiając się w głównej mierze na tradycjach pienińskich.

Gdzie w Pieninach posilić się kuchnią tradycyjną

W rejonach górskich zazwyczaj “dobrze zjesz” w schroniskach ulokowanych pomiędzy górskimi szczytami albo w miejscowych karczmach w mieście lub domostwach na wsi, które są do podawania posiłków dla turystów.
W Pieninach Małych schroniskiem podającym smaczne posiłki jest schronisko pod Durbaszką do którego dotrzesz ze szlaków prowadzących ze wsi Jaworki. Zjesz tutaj tradycyjne pierogi, napijesz się dobrej kawy, jednak pamiętać należy o tym, żeby zabrać gotówkę, bo (przynajmniej tak było dwa lata temu) tylko taką płatność przyjmują.
W schroniskach zjesz pierogi z bryndzą czyli serem owczym, które mają charakterystyczny słono-kwaśny smak, a kupisz je za około 15 zł. Kolejnym takim miejscem jest nisko, łatwo dostępne schronisko w Szczawnicy zwane Orlica.
W mieście znajdziesz Karczmę u Polowacy, która ugości cię nie tylko pstrągiem z miejscowych połowów, który smakuje wybornie, ale także kwaśnicą z żeberkiem czy serem z żurawiną na przystawkę. Wybór w menu jest zdecydowanie obszerny, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Oczywiście w Pieninach znajdziesz również cukiernie oraz pizzerie, a tam w menu ogólnie dostępne smakołyki, jakie w każdym mieście.

Tradycyjnymi potrawami są:

  • Baran po szczawnicku
  • Kulasa ze spyrką
  • Chłodnik po sromowsku
  • Gałuski
  • Gurlanka zasmażana
  • Gulasz wieprzowy z kopytem pienińskim
  • Pamuła
  • Pęcok na wędzonce
  • Rosół z baraniny z grulami
  • Śliwianka
  • Oraz wiele innych…

Warto o tym pamiętać wyjeżdżając w Pieniny, by będąc tam skosztować smaków charakterystycznych dla tego regionu.