Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
www.riders.com.pl/przesylki-krajowe

Oprócz tego, że czasami potrawy są dla nas trujące mimo że restauratorzy starają się, żeby jedzenie podawane w ich lokalu były podawane w jak najdoskonalszych warunkach, to jednak czasami niektóre potrawy w obcych nam krajach są niebezpieczne z założenia. Na przykład Japończycy lubują się w czuciu pewnego podniecenia, kiedy jedzą pewną odmianę ryby – fugu. jedzą tę rybę w taki sposób jak my jadamy muchomory sromotnikowe- czyli nie powinniśmy ich jeść, ale po pewnym wygotowaniu właściwości trujące ryby czy grzyba staja się mniej aktywne i dające się odczuć w postaci bezpośredniego zagrożenia śmiercią.

Zwłaszcza wątroba ryby jest dla ludzi niebezpieczna, wszak to w wątrobie metabolizują się wszelkie substancje trujące. Ryba ta niestety nie jest zbyt smaczna, a raczej można powiedzieć, że jest nijaka, mdła. Kobiety rzadko zgadzają się na jedzenie tej ryby, bo się ona po prostu rusza zanim się ją zje – trzeba po podaniu jej przez kelnera wrzucić do wrzątku, żeby się ugotowała.