Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli

Kuchnia śląska jest wyjątkowo różnorodna, choć w większości województwa królują dosyć tłuste, pożywne i proste potrawy. Często serwowany jest choćby kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, różnego rodzaje naleśniki na słodko, placki ziemniaczane z sosami oraz wyborne mięsa i wędliny. Wiele części województwa śląskiego wykształciło jednak swoje własne kulinarne tradycje. Co warto spróbować podczas wizyty na śląsku?

Najważniejsze dania Górnego Śląska

Z pewnością będąc na Górnym Śląsku nie sposób nie spróbować typowego śląskiego obiadu: wieprzowej rolady w aromatycznym sosie, klusek śląskich z ziemniaków i mąki z charakterystycznymi dziurkami i „modrej kapusty” czyli surówki z czerwonej kapusty. Często w restauracyjnej karcie dań na Górnym Śląsku możemy spotkać się z karminadlami (kotletami z mięsa mielonego) czy krupniokiem (w innych częściach kraju nazywanym kaszanką czyli jelitem wypchanym kaszą i podrobami, zwykle przyrządzanym na grillu lub patelni). Typowym dodatkiem do obiadu będzie panszkraut (zwany też przez Ślązaków „ciapkapustą”) czyli uduszoną kapustą z ziemniakami i boczkiem. W śląskich restauracjach zjemy również zupy: kartoflankę, kapuśniak lub żur. Na deser z pewnością warto spróbować szpajzy lub kołocza.

Różnorodność kuchni województwa śląskiego

Wśród wielu regionów wchodzących w skład województwa śląskiego z pewnością warto zwrócić uwagę na Beskid Śląski. W tym rejonie warto spróbować typowych serów, takich jak bryndza, bundz i oscypek. W beskidzkich restauracjach możemy skosztować wybornej baraniny, a w niektórych miejscach podawane są pieczoki czyli ziemniaki z ogniska serwowane z solą, masłem i zsiadłym mlekiem. W tym regionie warto spróbować również gałuszki czyli niewielkie kluseczki z mąki, wody i jajka oraz prażuchy ziemniaczanej ze skwarkami. Nieco innej kuchni możemy spróbować na terenie Zagłębia Dąbrowskiego, gdzie królują pieczonki (ziemniaki pieczone w żeliwnym naczyniu na ognisku z dodatkiem marchwi, buraków, boczku i kiełbasy) oraz aromatyczna zupa zalewajka przypominająca zabielany żurek z ziemniakami.