Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
http://koszeswiateczne.net.pl/ Fajne-buty mój ulubiony blog - uwielbiam sneakersy i lubię być na bieżąco z trendami. Szukasz pomysłu na prezent firmowy? Sprawdź kosze prezentowe - artykuł

Kuchnia śląska jest wyjątkowo różnorodna, choć w większości województwa królują dosyć tłuste, pożywne i proste potrawy. Często serwowany jest choćby kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, różnego rodzaje naleśniki na słodko, placki ziemniaczane z sosami oraz wyborne mięsa i wędliny. Wiele części województwa śląskiego wykształciło jednak swoje własne kulinarne tradycje. Co warto spróbować podczas wizyty na śląsku?

Najważniejsze dania Górnego Śląska

Z pewnością będąc na Górnym Śląsku nie sposób nie spróbować typowego śląskiego obiadu: wieprzowej rolady w aromatycznym sosie, klusek śląskich z ziemniaków i mąki z charakterystycznymi dziurkami i „modrej kapusty” czyli surówki z czerwonej kapusty. Często w restauracyjnej karcie dań na Górnym Śląsku możemy spotkać się z karminadlami (kotletami z mięsa mielonego) czy krupniokiem (w innych częściach kraju nazywanym kaszanką czyli jelitem wypchanym kaszą i podrobami, zwykle przyrządzanym na grillu lub patelni). Typowym dodatkiem do obiadu będzie panszkraut (zwany też przez Ślązaków „ciapkapustą”) czyli uduszoną kapustą z ziemniakami i boczkiem. W śląskich restauracjach zjemy również zupy: kartoflankę, kapuśniak lub żur. Na deser z pewnością warto spróbować szpajzy lub kołocza.

Różnorodność kuchni województwa śląskiego

Wśród wielu regionów wchodzących w skład województwa śląskiego z pewnością warto zwrócić uwagę na Beskid Śląski. W tym rejonie warto spróbować typowych serów, takich jak bryndza, bundz i oscypek. W beskidzkich restauracjach możemy skosztować wybornej baraniny, a w niektórych miejscach podawane są pieczoki czyli ziemniaki z ogniska serwowane z solą, masłem i zsiadłym mlekiem. W tym regionie warto spróbować również gałuszki czyli niewielkie kluseczki z mąki, wody i jajka oraz prażuchy ziemniaczanej ze skwarkami. Nieco innej kuchni możemy spróbować na terenie Zagłębia Dąbrowskiego, gdzie królują pieczonki (ziemniaki pieczone w żeliwnym naczyniu na ognisku z dodatkiem marchwi, buraków, boczku i kiełbasy) oraz aromatyczna zupa zalewajka przypominająca zabielany żurek z ziemniakami.