Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
akcesoria wędzarnicze

Makaron z gotowym pesto jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację. Jednak każdy, kto próbował kiedykolwiek bazyliowego pesto ze sklepu, wie doskonale, że jego smak często pozostawia wiele do życzenia. Zależy to przede wszystkim od marki oraz ceny, jednak nie ma na smak też reguły mówiącej, że droższe pesto będzie lepsze. Zagadnienie to cechuje się znaczną losowością. Całe szczęście są różne proste sposoby na wzbogacenie i ulepszenie smaku sklepowego pesto, dzięki czemu w efekcie danie będzie miało wyśmienity smak.

Co będzie nam potrzebne?

Do przygotowania makaronu z pesto, które chcemy podrasować, będziemy potrzebowali przede wszystkim makaronu oraz pesto. Słoiki z tym wyrobem znajdziemy w większości marketów. Najlepszym makaronem w tym przypadku będzie penne. By danie było zdrowsze, możemy wybrać makaron penne pełnoziarnisty. Poza głównymi, oczywistymi składnikami, potrzebujemy także dwa ząbki czosnku oraz śmietankowy serek topiony. Poza tym przydatna będzie też oliwa z oliwek, a także sól i pieprz. Dla urozmaicenia smaku dania można skusić się również na suszone pomidory.

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności wstawiamy makaron. Kroimy suszone pomidory w cienkie paski bądź kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Następnie obieramy czosnek i siekamy go na drobną kostkę. Można też użyć praski. Czosnek dorzucamy na patelnię i smażymy całość krótką chwilę. Pozbywamy się wieczka ze słoiczka z pesto i wrzucamy je na patelnię, by całość porządnie się zagrzała. Do gorącego pesto dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Gdy się rozpuści, pesto jest gotowe i można je zmieszać z odcedzonym wcześniej makaronem. Smacznego.