Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Makaron z gotowym pesto jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację. Jednak każdy, kto próbował kiedykolwiek bazyliowego pesto ze sklepu, wie doskonale, że jego smak często pozostawia wiele do życzenia. Zależy to przede wszystkim od marki oraz ceny, jednak nie ma na smak też reguły mówiącej, że droższe pesto będzie lepsze. Zagadnienie to cechuje się znaczną losowością. Całe szczęście są różne proste sposoby na wzbogacenie i ulepszenie smaku sklepowego pesto, dzięki czemu w efekcie danie będzie miało wyśmienity smak.

Co będzie nam potrzebne?

Do przygotowania makaronu z pesto, które chcemy podrasować, będziemy potrzebowali przede wszystkim makaronu oraz pesto. Słoiki z tym wyrobem znajdziemy w większości marketów. Najlepszym makaronem w tym przypadku będzie penne. By danie było zdrowsze, możemy wybrać makaron penne pełnoziarnisty. Poza głównymi, oczywistymi składnikami, potrzebujemy także dwa ząbki czosnku oraz śmietankowy serek topiony. Poza tym przydatna będzie też oliwa z oliwek, a także sól i pieprz. Dla urozmaicenia smaku dania można skusić się również na suszone pomidory.

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności wstawiamy makaron. Kroimy suszone pomidory w cienkie paski bądź kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Następnie obieramy czosnek i siekamy go na drobną kostkę. Można też użyć praski. Czosnek dorzucamy na patelnię i smażymy całość krótką chwilę. Pozbywamy się wieczka ze słoiczka z pesto i wrzucamy je na patelnię, by całość porządnie się zagrzała. Do gorącego pesto dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Gdy się rozpuści, pesto jest gotowe i można je zmieszać z odcedzonym wcześniej makaronem. Smacznego.