Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Wiele osób zastanawia się w jaki sposób uniknąć zbędnych kalorii w posiłkach, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Zwłaszcza słodkiego smaku, do którego tak łatwo nam się przyzwyczaić i niestety trudno z niego zrezygnować. Na rynku dostępne są aktualnie różne preparaty słodzące, których kaloryczność jest niższa niż cukru, jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że one również nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ to sztuczne substancje słodzące. W takich momentach przypominamy sobie o starym, dobrym miodzie. Ale przecież miód jest ciężką, gęstą i lekka substancją, czy zatem zawiera mniej kalorii od tak popularnego białego cukru. Szybko możemy się o tym przekonać. W końcu od czego jest Internet. Tam możemy znaleźć naprawdę wiele informacji na ten temat.

Lepszy cukier czy miód

Odpowiedź jest jednak bardzo łatwa. To miód zawiera mniej kalorii choć jest zdecydowanie cięższy. Oprócz słodkiego smaku miód ma wiele ważnych składników odżywczych, a niektóre z nich występują naprawdę rzadko. Z tego też powodu powinniśmy chętniej sięgać po ten produkt, gdy chcemy posłodzić herbatę czy poprawić smak jakichś potraw. A w końcu prawie każdy lubi ślubną coś słodkiego, czy doprawić danie w sposób słodko-kwaśny.
Już nasze babcie chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę starały się wprowadzać do codziennej diety miód. Teraz wiemy już, że oprócz niższej kaloryczność też słodki płyn ma także niski indeks glikemiczny. Dzięki tym cechom miód jest wartościowym elementem diety nie tylko dla osób liczących kalorie, ale również mających wysokie wymagania że względu na cukrzycę. A w przecież przy tej chorobie te dwa parametry są naprawdę ważne.
Z tego też powodu warto po niego sięgać jak najczęściej, by móc cieszyć się zgrabna sylwetką. Możemy śmiało stwierdzić że że te słowa się nie łączą: miód kalorie. Mogą one widnieć obok siebie tylko w wyszukiwarce internetowej. A już szczegółowe informacje na pewno uda nam się znaleźć na stronach związanych z produkcją i użyciem miodu i innych produktów, które są z nim związane.