Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,
żaluzje wytrzymałe oraz stylowe żaluzje fasadowe - Kraków i okolice

Wiele osób zastanawia się w jaki sposób uniknąć zbędnych kalorii w posiłkach, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Zwłaszcza słodkiego smaku, do którego tak łatwo nam się przyzwyczaić i niestety trudno z niego zrezygnować. Na rynku dostępne są aktualnie różne preparaty słodzące, których kaloryczność jest niższa niż cukru, jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że one również nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ to sztuczne substancje słodzące. W takich momentach przypominamy sobie o starym, dobrym miodzie. Ale przecież miód jest ciężką, gęstą i lekka substancją, czy zatem zawiera mniej kalorii od tak popularnego białego cukru. Szybko możemy się o tym przekonać. W końcu od czego jest Internet. Tam możemy znaleźć naprawdę wiele informacji na ten temat.

Lepszy cukier czy miód

Odpowiedź jest jednak bardzo łatwa. To miód zawiera mniej kalorii choć jest zdecydowanie cięższy. Oprócz słodkiego smaku miód ma wiele ważnych składników odżywczych, a niektóre z nich występują naprawdę rzadko. Z tego też powodu powinniśmy chętniej sięgać po ten produkt, gdy chcemy posłodzić herbatę czy poprawić smak jakichś potraw. A w końcu prawie każdy lubi ślubną coś słodkiego, czy doprawić danie w sposób słodko-kwaśny.
Już nasze babcie chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę starały się wprowadzać do codziennej diety miód. Teraz wiemy już, że oprócz niższej kaloryczność też słodki płyn ma także niski indeks glikemiczny. Dzięki tym cechom miód jest wartościowym elementem diety nie tylko dla osób liczących kalorie, ale również mających wysokie wymagania że względu na cukrzycę. A w przecież przy tej chorobie te dwa parametry są naprawdę ważne.
Z tego też powodu warto po niego sięgać jak najczęściej, by móc cieszyć się zgrabna sylwetką. Możemy śmiało stwierdzić że że te słowa się nie łączą: miód kalorie. Mogą one widnieć obok siebie tylko w wyszukiwarce internetowej. A już szczegółowe informacje na pewno uda nam się znaleźć na stronach związanych z produkcją i użyciem miodu i innych produktów, które są z nim związane.