Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Domowa piekarnia cudów i cukiernia nowości

Są tutaj miłośnicy przesiadywania w kuchni? Czy pieczenie ciast to wasze hobby? Może lubicie dekorować torty i babeczki? Jedno jest pewne – jeśli lubicie słodkości, prędzej czy później najdzie was ochota na to, żeby zrobić coś samodzielnie. Niezależnie czy to tylko dla samego siebie, czy też dla rodziny i przyjaciół. Zawsze warto przecież mieć co przekąsić podczas oglądania filmów wieczorami pod kocykiem z herbatką lub kawusią czy też móc zjeść słodki posiłek na pikniku, lub plaży. No dobrze, ale jak to jest z dekorowaniem ciast i kremami do przekładania biszkoptów? Może próbowaliście zabrać się do pracy, ale nie wiedzieliście jak zacząć, albo tworzyliście już swoje własne wypieki wiele razy. Tego nie wiemy. Nasuwa nam się jednak do was jedno pytanie: czy zastanawialiście się kiedykolwiek, czy śmietana 18 się ubije, a może nawet próbowaliście tego dokonać? Jeśli tak, to mamy dla was odpowiedź.

Przezorny zawsze ubezpieczony

Otóż niestety jest to najzwyczajniej w świecie niemożliwe. Śmietana 18% idealnie sprawdzi się do zup czy sosów. Nie nada się jednak do zrobienia ciast czy ciasteczek. Jest to bowiem kwaśny rodzaj, a do uzyskania konsystencji bitej śmietany potrzeba co najmniej 30% tłuszczu. Jak widać, na dekorowanie naszych wypieków puszystą, białą pianką nie mamy co liczyć, jeśli użyjemy nieodpowiedniej śmietanki. Dlatego warto być świadomym tych różnic.

Kolorowo dla najmłodszych

Co w przypadku, gdy wyprawiacie przyjęcie urodzinowe dla swoich pociech? Na pewno zastanawiacie się, co takiego upiec, aby wszystkim dzieciom smakowało. Strzałem w dziesiątkę mogą okazać się zwykłe, najprostsze babeczki. Jednak co takiego sprawi, że szybki i prosty przepis, okaże się, być nietuzinkowym pomysłem, który przyciągnie do stołu prawdopodobnie wszystkie małe istoty? Mowa o wypiekach udekorowanych kolorową bitą śmietaną. Nie od dziś wiadomo, że dzieci jedzą oczami. Gdy zobaczą pięknie ozdobione babeczki i ich cudowne kolorki na pewno będą zachwycone. Wystarczy tylko, że zakupisz barwniki spożywcze i gotowe. Najlepiej oczywiście użyć tych naturalnych w trosce o zdrowie najmłodszych. Nie każ im czekać, czas zakasać rękawy i stworzyć małe arcydzieła!