Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy
Co warto wiedzieć o przepysznych babeczkach?
Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na to, że są one najprostszymi babeczkami na całym świecie. Są one także niezwykle szybkie w przygotowaniu oraz potrafią zachwycać swoim zapachem
Prosty sposób na rybę
W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć wielu składników odżywczych – w tym zdrowych tłuszczów, jakie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i innych
Pienińskie przysmaki- gdzie i co zjeść w górach
Jedzenie regionalne podczas pobytu w górach będzie dla ciebie na pewno odskocznią od codziennej kuchni którą stosujesz w domu. Jeśli po raz pierwszy spotkasz się z kuchnią
Popularna grzybowa inaczej
Zupa grzybowa pojawia się w naszej rodzimej kuchni bardzo często. Przyrządzamy ją na Wigilię Bożego Narodzenia ale też na co dzień, jako smaczną i pożywną. Często gotujemy zupę pieczarkową czyli
Smak lata w butelce - wino truskawkowe
Wino truskawkowe to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Pyszne, słodkie truskawki to świetny materiał na lekkie wino na jesienne wieczory. Pytanie tylko jak je zrobić,

Obiadowe lato

W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać nad tak zwanymi „garami”. Przede wszystkim jest to duża strata czasu, ale jednocześnie temperatury, jakie nam się pojawiają w kuchni podczas gotowania mogą doprowadzić do omdlenia organizmu. W takim czasie najlepiej jest szykować na obiad dania, które wykonuje się szybko i łatwo.

Chłodnik

Doskonałym rozwiązaniem letniego obiadu jest wykonanie tak zwanego chłodnika. Pomysł na letni obiad w takim wykonaniu to nie tylko wygoda, ale również dostarczenie organizmowi pożywnych wartości, które są zdrowe i smaczne. Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje jest schłodzoną do ok. 14stopni zblendowaną zupą. Na polskim stole można spotkać kilka rodzajów chłodnika, między innymi chłodnik litewski, okroszkę, chłodnik ogórkowy czy też botwinkę.

Chłodnik pomidorowy

W okresie letnim dużą popularnością cieszą się pomidory. Nie ma w tym nic dziwnego, bo chyba każdy lubi smak świeżego pomidora prosto z pola. Zamiast nagrzewać kuchnię parującą zupą pomidorową warto jest wykonać chłodnik. Do przygotowania go potrzebne są przede wszystkim świeże pomidory, które należy obrać ze skórki. Dodatkowo korzystamy z tego, co nam okres letni daje, czyli dokładamy paprykę, cebulę oraz ogórki. Warzywa należy dokładnie zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanego bulionu. Całość doprawiamy według uznania dobrym rozwiązaniem jest dodanie do zupy czosnku z oliwą i cytryną. Po doprawieniu solą i pieprzem zagotowujemy chłodnik i studzimy. Po odpowiednim schłodzeniu wyjmujemy z lodówki i podajemy najczęściej z grzankami. Tego typu obiad w lato jest bardzo orzeźwiający i lekki. Zajadać się nim będę zarówno dorośli domownicy jak i dzieci. Chłodnik pomidorowy może być podawany, jako danie główne, ale również, jako przystawka przed daniem głównym.