Innowacja w kuchni: Oliwa z oliwek w sprayu
W dzisiejszym świecie tempo życia staje się coraz większe i dotyczy to także kwestii gotowania. Większość z nas szuka sposobu na zdrowe odżywianie, które równocześnie nie będzie
Przepisy, które rozpieszczą twoje podniebienie
W sezonie świeżych owoców i warzyw warto wykorzystać je w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Przetwory domowe to idealne rozwiązanie, które
Turecka herbata: Odkryj aromat i kulturę herbaty prosto z Turcji
Herbata od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze i tradycji wielu krajów. Jednym z nich jest piękne i fascynujące państwo położone na skrzyżowaniu Wschodu
Płyty poliuretanowe. W jakich branżach znajdują zastosowanie ?
Czym są płyty poliuretanowe i jak są wytwarzane ?
Płyty poliuretanowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do różnych celów. Jednym z najpopularniejszych
Jakie owoce są dobre na odchudzanie?
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi owoców. Są one bardzo popularne ze względu na swój słodki smak. Mogą zastąpić słodycze, które zalegają na półkach sklepowych. Mogą być również
Danie w pół godziny
Obiadowe lato
W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać
Czym zastąpić mleko krowie w diecie?
Dla wielu z nas mleko krowie jest nieodzownym elementem diety. Jednak jednocześnie mnóstwo osób posiada alergię akurat na ten typ białek. Po jej zdiagnozowaniu, bardzo często poszukujemy

Obiadowe lato

W okresie letnim dużym wyzwaniem jest stworzenie na obiad czegoś zarówno pożywnego jak i też lekkiego. Tak naprawdę lepiej jest spędzić czas na powietrzu ciesząc się słońcem niż stać nad tak zwanymi „garami”. Przede wszystkim jest to duża strata czasu, ale jednocześnie temperatury, jakie nam się pojawiają w kuchni podczas gotowania mogą doprowadzić do omdlenia organizmu. W takim czasie najlepiej jest szykować na obiad dania, które wykonuje się szybko i łatwo.

Chłodnik

Doskonałym rozwiązaniem letniego obiadu jest wykonanie tak zwanego chłodnika. Pomysł na letni obiad w takim wykonaniu to nie tylko wygoda, ale również dostarczenie organizmowi pożywnych wartości, które są zdrowe i smaczne. Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje jest schłodzoną do ok. 14stopni zblendowaną zupą. Na polskim stole można spotkać kilka rodzajów chłodnika, między innymi chłodnik litewski, okroszkę, chłodnik ogórkowy czy też botwinkę.

Chłodnik pomidorowy

W okresie letnim dużą popularnością cieszą się pomidory. Nie ma w tym nic dziwnego, bo chyba każdy lubi smak świeżego pomidora prosto z pola. Zamiast nagrzewać kuchnię parującą zupą pomidorową warto jest wykonać chłodnik. Do przygotowania go potrzebne są przede wszystkim świeże pomidory, które należy obrać ze skórki. Dodatkowo korzystamy z tego, co nam okres letni daje, czyli dokładamy paprykę, cebulę oraz ogórki. Warzywa należy dokładnie zmiksować razem, aż powstanie jednolita masa. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanego bulionu. Całość doprawiamy według uznania dobrym rozwiązaniem jest dodanie do zupy czosnku z oliwą i cytryną. Po doprawieniu solą i pieprzem zagotowujemy chłodnik i studzimy. Po odpowiednim schłodzeniu wyjmujemy z lodówki i podajemy najczęściej z grzankami. Tego typu obiad w lato jest bardzo orzeźwiający i lekki. Zajadać się nim będę zarówno dorośli domownicy jak i dzieci. Chłodnik pomidorowy może być podawany, jako danie główne, ale również, jako przystawka przed daniem głównym.